Srbija   Društvo   Najvažnije  

Mali: 14. oktobra počinje drugi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će u subotu, 14. oktobra, biti održano prvo izvlačenje dobitnika stanova u okviru drugog kruga Nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.
Mali: 14. oktobra počinje drugi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

FOTO: Ministarstvo finansija 

Ministar je, na konferenciji za medije, koja je održana u Palati „Srbija“, rekao da je ova nagradna igra pokazala veoma dobre rezultate, jer se veliki broj građana odlučio da u njoj učestvuje. Kako je istakao, više od milion građana se prijavilo u aplikaciji, i poslalo više od 217 miliona računa.

 

On je napomenuo da u nagradnoj igri učestvuju svi računi, i oni iz prvog kruga, i oni poslati nakon toga, te da je neverovatan podatak da se oko 800.000 računa u proseku šalje svaki dan.

 

Drugi krug kreće u subotu, 14. oktobra, kada je prvo izvlačenje, nakon toga će biti još četiri izvlačenja, ukupno pet, a poslednje je u subotu, 11. novembra kada ćemo izvući dobitnike poslednja dva stana u Beogradu, rekao je Mali i dodao da je ovo izuzetno važno, jer se pokazuje koliko je važna zajednička borba protiv sive ekonomije i da se putem sistema e-faktura i e-fiskalizacije,  koje je uspešno uvedeno, uspešno borimo za bolje i uređenije javne finansije.

 

Ministar je naveo da ovu nagradnu igru treba posmatrati u širem kontekstu, jer je ona značajna i za fiskalni sistem Republike Srbije.

 

On je dodao da „što su nam uređenije finansije, to nam je budžet jači i veći, i imamo više novca za povećanje plata i penzija, za jednokratna davanja, za izgradnju autoputeva, bolnica, škola“.

 

Ministar je rekao da je veoma važan podatak i  da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati oko 226 milijardi dinara, a da je prosečan iznos po računu 1.046 dinara. Ukupan porez na računima koji su do sada prikupljeni preko ove nagradne igre je 32 milijarde dinara.

 

Najvažnije je, dodao je, što je postignut uspeh u podizanju svesti građana da je bitno uzeti fiskalni račun od prodavca, ali da mnogo toga još treba da se uradi.

 

Mali je podsetio da je usvojina Strategija za borbu protiv sive ekonomije od 2023. do 2025. godine i da je veoma važno i što imamo rekordan broj zaposlenih i što borba na tržištu rada protiv sive ekonomije daje efekte.

 

Ministar je podsetio i na mere koje pokazuju koliko država brine o standardu građana: na povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru za prosvetare, medicinske sestre i tehničare, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, od 1. oktobra povećanje penzija za dodatnih 5,5 odsto, kao i krajem novembra ili početkom decembra jednokratna pomoć penzionerima od po 20.000 dinara finansijske podrške.

 

Mali je takođe rekao da će se u ponedeljak, 25. septembra, početi isplata od po 10.000 dinara za oko 1,1 milion dece starosti do 16 godina.

 

„Ta pomoć, povećanje penzija i plata, upravo zavise od našeg uspeha u borbi protiv sive ekonomije i ova nagradna igra je dosta toga uradila da se podigne svest građana koliko je važno da uzimamo fiskalni račun, i da se na takav način borimo za uređeniju Srbiju“, rekao je Mali.

 

Na konferenciji su se obratili i pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Republike Srbije Saša Dulić i član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov.

 

Dulić je istakao da su organizatori pokazali da može da se organizuje nagradna igra preko mobilne aplikacije, i odagnali predrasude da u njoj ne mogu da učestvuju stariji sugrađani.

 

On je istakao da je u prethodnom periodu aplikacija značajno unapređena i da je sada skeniranje računa mnogo efikasnije i brže.

 

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je da je ova nagradna igra važan mehanizam za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.