Južni Banat   Kovačica   Društvo   Najvažnije  

Crepaja: Članice Udruženja žena „Vidovdan“ organizovale 8. poredu „Festival jabuka“

U Crepaji u prostorijama Osnovne škole „Sava Žebeljan“ održan je 8. poredu „Festival jabuka“. Na ovom festivalu, pored domaćina, Udruženja žena „Vidovdan“, gosti su bili i članice udruženja žena kako iz opštine Kovačica, tako i iz okoline.
Crepaja: Članice Udruženja žena „Vidovdan“ organizovale 8. poredu „Festival jabuka“

FOTO: RTV OK

Prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, predsednik Saveta Mesne zajednice Crepaja, Dragan Jovanov a nastupilo je KUD „Sveti Sava“ iz Crepaje, kao i tamburaši ovog kulturno – umetničkog društva. Nastupila je i „Banatska petica“ i ovom prilikom čitane su priče i poezija članica.

Takođe je Jasmina Isajlov pročitala svoj rad posvećen jabuci i tom prilikom je istakla da je njena poslednja knjiga „Sećanja 20. veka“ ukrašena jabukom, upravo u čast ovog festivala.

Prema rečima predsednice udruženja „Vidovdan“ Jovanke Jovanov, na manifestaciju je bilo pozvanih čak 17 udruženja žena iz opštine Kovačica, kao i udruženje žena iz Kačareva, Pančeva, Glogonja, Opova, Sakula, Farkaždina, Tomaševca i Zrenjanina.

Članice pomenutih udruženja su na ovu manifestaciju donele razne poslastice, kolače i pite od jabuka. Članice Udruženje žena „Tamiški cvet“ iz Tomaševca su između ostalog donele i karamelizovane jabuke, Udruženje žena „Banatske rukotvorine“ iz Farkaždina se pohvalilo jabukama u testu, vanilicama sa pekmezom od jabuka, pitom s jabukama, UŽ „Vredne ruke Crepaje“ slatkim od jabuka, sokom od jabuka, tortom i lenjom pitom od jabuka, UŽ „Crepajke“ nesvakidašnjom tortom od jabuka punjenih orasima. Udruženje žena Samoš donelo je razne kolače od jabuka.

Štand Udruženja žena „Pijada Pupin“ bio je malo drugačiji od ostalih. Članice ovog udruženja su donele, osim raznih specijaliteta od jabuke i stare fotografije. Kako navodi predsednica ovog udruženja, Jelena Kalin, sve te recepte koje čuvaju, rukotvorine, kao i stare zanate koje neguju, sve je to njima preneo neko, ko je postojao pre njih. Zbog toga su došle na ideju, da pokažu lica njihovih predaka, majki, baki, prabaki, koje su ih svemu tome naučile. U njihovu čast, na štandu idvorskog udruženja žena, izložene su bile njihove fotografije.

U okviru festivala, organizovano je i takmičenje u 4 kategorije: najlepši štand, ljuštenje jabuke, najlepša poslastica, odnosno kolač od jabuke, a od ove godine tu je i novo takmičenje, takmičenje u ručnom mešenju, razvijanju i sečenju dugih crepajskih rezanaca.

Prvo mesto za najlepši kolač, odnelo je udruženje iz Zrenjanina, prvo mesto za najlepši štand dobilo je udruženje žena iz Tomaševca. Najduži i najtanji rezanac napravilo je udruženje iz Uzdina a najbrže u ljuštenju jabuka bilo je udruženje iz Kačareva.