Južni Banat   Bela Crkva   Društvo  

Dan pešačenja obeležen u Beloj Crkvi

Planinarsko društvo „Karpati“ i ove godine uzelo je učešće u organizaciji republičke akcije Planinarskog saveza Srbije – Dan pešačenja, pod sloganom „Korak bliže zdravlju“.
Dan pešačenja obeležen u Beloj Crkvi

FOTO: PD "Karpati" Bela Crkva

Cilj ovog jedinstvenog događaja je da privuče što više ljudi u lokalnim zajednicama da uzmu učešće i prepešače staze koje za njih osmišljavaju planinarska društva iz cele Srbije.

Pešačenje kao oblik fizičke aktivnosti vrlo je blagotvorno na zdravlje čovekovog organizma, naročito u savremenim uslovima gde je ova aktivnost u mnogim kategorijama stanovništva na minimumu.

Pored fizičkog zdravlja pešačenje u prirodi, i u grupi, ima i blagotvornih efekata i u socijalizaciji u mnogim segmentima, kroz druženje, razmene iskustava i slično.

Kao i ranijih godina Planinsko društvo "Karpati" organizuje staze na različitim lokacijama na teritoriji opštine Bela Crkva, kao što su to do sada bila, Zagajička brda, Mali pesak, reka Nera, Siga i Kruščički breg, kanal DTD.

Ove godine akcija je nosila podnaziv „Staza bistrih voda“. Pešačilo se poznatim i manje poznatim stazama oko belocrkvanskih jezera i reke Nere (Vračev Gaj). Mnogi učesnici su po prvi put imali prilike da obiđu neka jezera ili njihove delove, kao i prirodu koja ih okružuje.

Iako je Dan pešačenja održan prvog dana jeseni, vreme je bilo sunčano i tipično letnje, te je bio potreban veći napor za prelazak oko 14 kilometara staze. Učesnici su bili „od 7 do 77“ i svi su uspešno stigli na cilj.

Dan pešačenja je i prilika da se građani upoznaju sa članovima, načinu delovanja i aktivnostima Društva, koje tokom cele godine organizuje različite planinarske akcije.