Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Pančevo: Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire 4. oktobra

Izložbe radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereira biće otvorene 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, u okviru programa Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske i Nova Festivala, koji se već četvrti put odvija u dve zemlje.
Pančevo: Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire 4. oktobra

FOTO: Piqsels

Boris Stanić će predstaviti projekat stripa “Đogul Tiranin 2”, drugi i poslednji deo stripa Đogul tiranin, koji je objavio samostalno 2021. godine. Dok je u prvom delu “neprijatelj” teror većine nad manjinom i konformizam, ovoga puta opasnost dolazi od ekološke katastrofe personifikovane kroz bića koja smeraju da razore šumu.

Boris Stanić (1984, Pančevo) diplomirao je na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Autor je više grafičkih romana i zbirki stripova koje odlikuje snažan grafizam i setna, ravničarska poetika. Među najznačajnijim knjigama Borisa Stanića jesu biografska ostvarenja „Radosav: Jutarnja magla“ i „Radosav: Hrastovo lišće“, zatim „Atentat“ (grafički roman o sarajevskom atentatu nastao u saradnji sa holandskim istoričarem Gvidom van Hengelom) i zbirka stripova pod naslovom „Blatište“. Pored stripa uspešno se bavi slikarstvom i ilustracijom. Za svoj dosadašnji rad primio je više prestižnih nagrada.

Madlen Pereira (1997) će se na izložbi predstaviti projektom „Sidonine ljubavi / Les amours de Sidonie“, koji prati istoimenu junakinju koja propituje svet ljubavi kroz komplikovane, kolebljive, krhke i nasilne veze u novom svetu u kome se upinje da se oslobodi nekadašnjih konvencija. Ovaj strip je svedočanstvo u prvom licu o njenim raznim pokušajima, na mahove smešnim, na mahove tužnim. 

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije. 

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 13 do 19 časova.

Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, Ministarstva kulture Republike Srbije, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.