Južni Banat   Društvo   Plandište   Ekologija  

Likovni konkurs na temu očuvanja i unapređenja životne sredine u Plandištu

Učenici osnovne škole Dositej Obradović iz Plandišta, učestvovali su na likovno literarnom konkursu sa temom očuvanje i unapređenje životne sredine u kojoj žive. Konkurs je organizovan u okviru projekta pod nazivom “Uloga učenika u zaštiti životne sredine”. U sklopu realizacije ovog projekta zajedno sarađuju Osnovna škola Dositej Obradović iz Plandišta, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i lokalnom samoupravom.
Likovni konkurs na temu očuvanja i unapređenja životne sredine u Plandištu

FOTO: Opština Plandište

 

 

Kreiranje  zdrave sredine u kojima bi učenike osnovnih škola edukovali na temu zaštite životne sredine, predstavlja cilj ovog projekta. 

Na teritoriji opštine Plandište se u svim školama uspešno vec duži niz godina realizuju okavkvi projekti.  Najveći fokus se stavlja na rad sa decom, sprovođenje sistemske edukacije školaraca kako zaštititi i očuvati prirodu, prirodna staništa, poučavati ih o uticajima čoveka na klimatske promene, zagađenje vazduha, davati im elementarna znanja kako da očuvamo zelene površine i pošumljavamo okolinu. Ovo je odlična prilika da našu decu edukujemo kako da dođu do čistije i lepše životne sredine – izjavio je Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.

 

Učenici kroz  konkurs pod nazivom “Za zdraviju životnu sredinu” pruža deci mogućnost da se izraze kroz likovnu umetnost i to na temu:  Zaštita i očuvanje prirode, Održivi razvoj i upravljanje otpadom, Zaštita vode i zemljišta i Klimatske promene.

Zaista je lepo videti svu ovu decu koja su svojim umetničkim stvaralaštvom pokazuju veliku odgovornost prema prirodi i očivanju životne sredine. Poruke koje su ostavili na svojim likovnim radovima pokazuju da ovi mališani imaju već razvijenu svest za očuvanje i zaštitu životne sredine, za zaštitu vode kao resursa, o velikim klimatskim promenama, o svemu onome što ih okružuje. Ovakve kampanje i edukacije učenika u procesu zaštite životne sredine u velikoj meri utiču na jačanje i proširivanje njihovog znanja na temu zaštite životne sredine”, dodao je Repac.