Južni Banat   Kovačica   Društvo  

Manifestacija „Kukuruz dragulj ravnice“ održana u Debeljači

„Kukuruz dragulj ravnice“ naziv je manifestacije posvećena kukuruzu koju je organizovalo Udruženje žena „Bulka“ iz Debeljače u okviru manifestacije Dani Debeljače. Osma po redu manifestacija održana je na pijaci a na štandovima su bili izloženi slatki i slani specijaliteti od kukuruza, ručni radovi kao i dekoracije sa motivima ove poljoprivredne kulture.
Manifestacija „Kukuruz dragulj ravnice“ održana u Debeljači

FOTO: Prinscreen/TVP

U organizaciji Udruženja žena „Bulka“ iz Debeljače, održana je manifestacija pod nazivom „Kukuruz – dragulj ravnice“. I ovogodišnja manifestacija održana je u sklopu „Dana Debeljače“. Članice Udruženja sa teritorije opštine Kovačica predstavili su se sa ručnim radovima, narodnim nošnjama ali i sa specijalitetima od kukuruza.

– Mi tradicionalno svake godine ovde pečemo palačinke. Ove godine možemo s ponosom da kažemo da imamo dva nova pekača. To smo uspele od donacija da kupimo. Najtraženije su palačinke sa kremom i sa keksom. Pored toga imamo i domaći pekmez od kajsije. Napravile smo i limunadu koja se baš dobro prodaje i nama je baš drago, istakla je članica Humanitarne organizacije iz Kovačice.

– To su radovi od kukuruzovine. Ja više od 30 godina radim sa kukuruzovinom. To su tradicionalne rukotvorine ali ima i novijih i kreativnijih stvari, sa novim detaljima. Radim i reciklažu, tačnije od starih materijala šijem torbe i tako pomažem očuvanju životne sredine, rekla je Eržebet iz Zrenjanina.

– Imamo piling sapune koji su izrađeni sa kukuruznim grizom. Za ove sapune je karakteristočno to što ih nazivamo i „debeljački sapuni“, zato što na svaki sapun stavljamo sliku sa nekom zgradom koja je karakteristična za našu varoš,  rekao je Darko Dželajlija iz Debeljače

Manifestacija posvećena najrasprostranjenijoj poljoprivrednoj kulturi u opštini Kovačica bila je takmičarskog, prodajnog i humanitarnog karaktera.

– Imali smo ocenjivanje najlepšeg štanda i specijaliteta od kukuruza. Takođe smo imali takmičenje u brzom krunjenju kukuruza za žene i muškarce ali i za decu. Takođe smo organizovale takmičenje za decu u skakanju u džaku i vučenje konopca. Prvo drugo i treće mesto u svim kategorijama dobiće pehare, istakla je Eva Nađ, predsednica UŽ "Bulke".

Manifestacija „Kukuruz – Dragulj ravnice“ ove godine je održana po osmi put a na bazaru se ove godine moglo naći slatka i slana jela palačinke, igračke, knjige, ručni radovi i ukrasni aranžmani.