Južni Banat   Ekologija   Najvažnije  

Završena pešačka staza “Stepskih božura” na lokalitetu Volovske paše u Deliblatskoj peščari

Staza je uređena i obeležena u okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“ koji je realizovalo udruženje građana „Srbija, moj dom“.
Završena pešačka staza “Stepskih božura” na lokalitetu Volovske paše u Deliblatskoj peščari

FOTO: Printscreen/facebook/Deliblatska peščara u smiraj dana

- Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama” ima za cilj unapređenje zaštite prirodnog dobra Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše, smanjenjem nagativnih uticaja čoveka na prirodu, a kroz praktične aktivnosti, unapređenjem znanja i navika građana i korisnika ovog prirodnog dobra, kaže Bojan Vojnov, koordinator projekta.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara predstavlja jednu od poslednjih oaza i utočišta velikog broja retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta od evropskog i svetskog značaja za očuvanjem. Kao takva odlikuje se visokim stepenom endemizma. Deliblatska peščara kao geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen prirode i najveća kontinentalna peščaru u Evropi, svrstana je na preliminarnu listu UNESKA od 2002. godine.

Lokalitet „Volovske paše“ predstavljaju deo Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara i svrstane su u režim drugog i trećeg stepena zaštite. Ekološki značajnim područjem obuhvaćeni su međunarodno značajno područje za biljke-IPA, međunarodno i nacionalno značajno područje za ptice – IBA, kao i odabrano područje za dnevne leptire – PBA.

Zonom drugog i trećeg stepena zaštite obuhvaćeni su prostori na kojima je radi očuvanja izvornih prirodnih vrednosti potrebno preduzimati posebne mere unapređivanja. Više od 50% površina u okviru zone režima zaštite II stepena nalazi se pod iskonskim peščarskim i stepskim travnim zajednicama i pašnjacima, najvrednijim staništima za očuvanje biološke raznovrsnosti čitave Panonske nizije, Evrope i sveta.

Među prirodnim retkostima ovih prostora nalaze se i globalno ugrožene vrste kao što su stepski soko, tekunica i slepo kuče, kao i značajan broj peščarskih i stepskih biljaka (peščarsko sminje, stepski božur, pančićev pelen, gorocvet itd za koje Deliblatska peščara predstavlja jedino ili jedno od retkih staništa na teritoriji Republike Srbije.

Projekat “Deliblatska peščara budućim generacijama” realizovalo je sufinansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a uz podršku Vetroelektrane Balkana A Tesla Wind Company, Vojvodina šume – ŠG Banat, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, Turističke organizacije Kovin, MZ Dolovo, Doma kulture “25. maj” Dolovo i OŠ “Aksentije Maksimović” Dolovo.