Lepota i zdravlje  

Začinima do bolje cirkulacije

Začinima do bolje cirkulacije

FOTO: Pixabay

Zimogrožljivim osobama nekada nisu dovoljni topla jakna, kapa I šal da bi se ugrejale. Znamo da su topli napici odličan način da se zagrejemo iznutra. Čaj i bela kafa su provereni načini da zagrejete ceo organizam, ali da li ste znali da neki začini mogu da podstaknu bolju cirkulaciju? 

Ljute papričice

U Italiji i Kini ih posebno koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju ih glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim hladnijim predelima ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mlevene ljute papričice da bi se rešili osećaja hladnih nogu. Najbolje, tvrde oni, da pospete malo mlevene kajenske papričice po nogama i obučete tople pamučne čarape, pa tek onda čizme.

 

Beli luk

Iako nije svima omiljen, beli luk je poznati narodni lek za mnoge boljke, a može pomoći i kod problema sa lošom cirkulacijom. Još su i stari narodi vrlo dobro znali da je ovo povrće termogeno, da povećava temperaturu tela lagano. Koristi se i da bi pojačali protok krvi kroz arterije. Najbolje ga je jesti sirovog, ali možete ga dodavati i jelima. Osim toga, on će vam obezbediti i dobar imunitet tokom zimskih meseci. 

Cimet

Cimet dobro deluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i jutarnje pahuljice.

Đumbir

Najbolji “grejač” među čajevima je svakako đumbir. Možete ga kombinovati sa limunom za bolji ukus ili dodavati mleveni đumbir keksićima. Ukoliko ne volite ukus đumbira, možete napraviti kupku koja će vas zagrejati. U kadu sa toplom vodom stavite mleveni đumbir ili ubacite 230 gr naseckanog đumbira u 2 litre vode i stavite na šporet da prokuva. Skinite sa šporeta, pa ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procedite i dodajte u kadu sa toplom vodom.