Srbija   Hronika   Društvo   Najvažnije  

MUP: Uhapšena službenica Ministarstva finansija zbog zloupotrebe položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Poreske uprave, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku rada na suzbijanju zloupotreba i ostalih protivpravnih radnji u okviru povrata PDV-a, uhapsili su D. D. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.
MUP: Uhapšena službenica Ministarstva finansija zbog zloupotrebe položaja

FOTO: Pixabay

Ona se sumnjiči da je tokom februara i marta 2022. godine kao zaposlena u Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi Filijala Zemun, iskoristila službeni položaj i ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti, prilikom obavljanja kontrole obračunavanja i plaćanja poreza na dodatu vrednost privrednog društva “FORNAX GROUP“ DOO iz Beograda, sačinila Zapisnik o kontroli navedenog privrednog društva u koji je unela lažne podatke.

Na taj način ona je, kako se sumnja, omogućila da se privrednom društvu čiju je kontrolu izvršila odobri i isplati nezakonit povraćaj PDV-a od strane Ministarstva finansija Srbije u iznosu od 11.665.312 dinara, čime je pribavljena korist navedenom privrednom društvu, a u istom iznosu oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Izvor: MUP