Južni Banat   Društvo   Pančevo   Kultura   Najvažnije  

Gradska biblioteka Pančevo: Promocija romana Epitaf za glumca 29. novembra

Ove srede, odnosno 29. novembra u prostorijama Gradske biblioteke Pančevo, bićr održana promocija romana Epitaf za glumca. Promocija je zakazana za 19 sati. Na promociji će govoriti: Ivana Vuković, urednica, Milan Trpković, izdavač i Ljubica Kubura, autorka.
Gradska biblioteka Pančevo:  Promocija romana Epitaf za glumca 29. novembra

FOTO: Gradska biblioteka Pančevo

Spisateljica Ljubica Kubura objavila je, posle tri izdanja zbirke priča „Beogradski akvarel”, prvi roman – „Epitaf za glumca”, koji je snažna naracija o nesalomivom duhu čoveka koji odbija da bude ućutkivan, zamenjen i zaboravljen, čak i kada je suočen sa nepremostivim preprekama.

Naslovna sintagma budi niz asocijacija, a jedna od prvih je misao iz Šekspirovog Hamleta: „Bolje i na grobu da imaš rđav epitaf, nego da te glumci za života ogovaraju.”

Glavni junak romana Epitaf za glumca, Krsto Čutura, iza sebe ostavlja roditelje i braću, dolazi u veliki grad i postaje poznati glumac. Njegova karijera teče uzlaznim tokom, ali (ne)očekivano počinju da duvaju neki drugi vetrovi. Tako vremenom postaje svedok sopstvenog progona od strane sistema u kojem je živeo i stvarao. Njegove uloge na pozornici se polako stapaju sa njegovim principima koje baštini van scene, te postaje vatreni disident. Dok se borba polako rasplamsava Krsto Čutura nalazi podršku jedino u porodici, i samoj izloženoj posledicama njegovih odluka.