Južni Banat   Opovo   Društvo   Kultura  

Opovo: Prvi godišnji koncert hora "HarmoniUm"

Opovo: Prvi godišnji koncert hora "HarmoniUm"

FOTO: Glas Opova

Hor Kulturnog centra Opovo (ONB Opovo) „HarmoniUm“ održao je godišnji koncert na sceni Kulturnog centra Opovo.
Hor je osnovan u septembru 2022. godine i do sada je imao više značajnih nastupa.

Koncert je privukao veliku pažnju ljubitelja muzike i kulture, o čemu svedoči i ispunjena sala Kulturnog centra. Pre početka koncerta publici se obratila direktorka Opštinske narodne biblioteke i Kulturnog centra Opovo Katarina Nikolić Ralić koja se zahvalila na podršci Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i lokalnoj samoupravi.

„Velika je privilegija imati hor u malim mestima. Izuzetna energija i posvećenost dirigentkinje i profesorke Ivane Josić, kao i angažovanost svih članova hora, učinili su ovaj projekat vrednim svake pažnje. Kulturni centar Opovo ovakvim programima proširuje svoje polje delovanja i učvršćuje svoj status u lokalnoj zajednici – položaj matice kulture, mesto okupljanja, razmene znanja i iskustva. Posebnu zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je prepoznao značaj horskog pevanja za razvoj muzičkog stvaralaštva u našoj sredini, kao i lokalnoj samoupravi na kontinuiranoj podršci. Radujem se svakom novom koncertu i nastavljamo da živimo muziku svakodnevno, u harmoniji i ljubavi“, rekla je direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.

Hor koji broji 24 člana vodi profesorka – dirigent Ivana Josić uz stalnu umetničku saradnju kombo sastava koji čine Olge Reljić (bas), Štefan Keler (klavir) i Goran Savulov (perkusije). Profesorka Josić je istakla zadovoljstvo što ova lokalna sredina ima mogućnosti za egzistenciju jednog ovakvog muzičkog projekta.

„Hor HarmoniUm (harmonija – sklad, lepota, saglasje; um – razumevanje, umeće) osnovan je iz velike želje i ljubavi da kulturno doprinesemo sredini u kojoj živimo. Potrebna svih nas za muzičkim i vokalnim izražavanjem ustrajala nas je u želji da slavimo svoj prvi rođendan i da imamo prvi godišnji koncert, gde želimo da predstavimo naš rad, ali i da uživamo u svemu onome što smo naučili jedni od drugih za ovih godinu dana. Od dana osnivanja do danas imali smo više zapaženih nastupa u Opovu u okviru raznih manifestacija i trudiću se da i dalje tako bude. Repertoar čine duhovne kompozicije, popularna izvorna muzika, biseri operske muzike i u toj šarolikosti, ujedinjeni u svom muziciranju uživamo kako na probama, tako i na nastupima. Sa željom da hor traje decenijama i da ostane u amanet budućim generacijama“, poručila je Ivana Josić.

Na repertoaru godišnjeg koncerta našlo se 17 kompozicija različitih muzičkih žanrova, od duhovnih pesama i operskih arija do narodnih izvornih pesama i kompozicija moderne pop kulture.

Hvalite imja Gospodnje (D.Arzumanov) – solisti: Marta Resimić (sopran), Ljiljana Zdravković (sopran), Viktor Lalić (bariton; Molitvami (S.St.Mokranjac), Ruski napev – Oče naš; Tjelo Hristovo (M.Govedarica) – solista: Nina Stojanović (sopran); Zasp’o Janko (D.Pokrajčić); Oro se vije (J.Gavrilović); Igrale se delije (M.Petrović); Makedonsko devojče (J.Hristovski); Jovano, Jovanke (makedonska narodna pesma); Što se bore misli moje (D.Milivojević); Sve dok je tvoga blagog oka (I.Bajić); Odleti na krilima vetra ((A.Borodin); Dođi na more (venecijanska kancona); Mamma mia (M.Haf); Adiemus (K.Dženkins) – solista Ljiljana Zdravković (sopran); Tamo daleko (Đ.Marinković) – solista: Marko Mijatović (tenor); Ovo je Srbija (J.Gavrilović) – solista: Viktor Lalić (bariton).

Izvor: Glas Opova