Kultura   Vršac  

Danas je Dan nacionalne kulture Rumuna

Danas je Dan nacionalne kulture Rumuna

FOTO: Pixabay

Na današnji dan 2010. godime ustanovljen je Dan nacionalne kulture Rumuna kao simbol  rođenja nacionalnog pesnika Rumuna, Mihaja Emineskua (1850-1889).

Kao jedan od velikana rumunske književnosti, za samo 39 godina života, ostavio je za sobom preko 15.000 stranica poezije i proze. Njegova dela su prevođena na više od 60 jezika.  Pored rumunskog, govorio je i grčki, latinski, italijanski, francuski, španski, turski, albanski i srpski jezik. Za nas je posebno značajan jer u listu Timpul (Vreme) objavljivao je i srpske narodne pesme kosovskog ciklusa: „Boj na Kosovu”, „Kosovska Devojka”, „Smrt Majke Jugovića” i druge.

U Rumuniji kao i svuda po svetu gde se nalaze Rumuni, ovaj dan se obeležava prigodnim kulturno-umetničkim programima.

- Ovom prilikom, u ime Grada, želimo da čestitamo svim sugrađanima rumunske nacionalnosti Dan nacionalne kulture. Vršac, kao multikulturalni i multietnički grad, pomno prati sva kulturna dešavanja i obeležavanja istih i smatramo da svaki kulturni doprinos našoj zajednici je od vitalnog značaja. Želimo ohrabriti naše komšije i sugrađane rumunske nacionalnosti i svih ostalih nacionalnih manjina na teritoriji grada Vršca i okoline, da se što više uključe u naš zajednički kulturni razvitak. Takođe, želimo ih uveriti da je Grad Vršac pouzdani partner u kulturnnom životu naše zajednice i da ćemo, kao i do sada, pružiti punu podršku svim zbivanjima koja obogaćuju naše kulturno nasleđe, izjavio je Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.