Južni Banat   Vršac   Društvo   Najvažnije  

Vršac: Tradicionalna Svetosavska Akademija održana u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja

Tradicionalna Svetosavska Akademija u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja u Vršcu, održana je minulog vikenda, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog Gospodina Nikanora.
Vršac: Tradicionalna Svetosavska Akademija održana u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja

FOTO: Grad Vršac

Na Akademiji us, kao i ranijih godina, uzornim studentima dodeljene stipendije Zadužbinskog fonda Srpske Pravoslavne Crkvene opštine Vršac.

Uz veliku pomoć, starešine Sabornog hrama u Vršcu, Protojereja – stavrofora Ognjena Veljančića, domaćin ovogodišnje Svetosavske akademije bio je Hor „Sveti Teodor Vršački“, koji ove godine slavi 20 godina postojanja pod vođstvom profesorke Olge Šinković.

Na početku svečanosti, pred prepunim Sabornim hramom, Vladika Nikanor je sa svojom uvodnom besedom pozdravio prisutne, dok je „Slovo o Svetom Savi“ govorio Protojerej – stavrofor Momir Vasiljević.

Potom je Protonamesnik Branko Glumac ispred zadužbinskog fonda SPCO Vršac dodelio stipendije najboljim studentima.

Gosti programa su bili hor Svetouspenskog hrama u Vršcu, pod dirigentskom palicom profesorke Biljane Petrović kao i pesnikinja Nađa Brankov koja je ponovo na svojstven način brojnoj publici kazivala autorsku pesmu „Vostani Angele“.

Kao solistkinja uz hor „Sveti Teodor Vršački“ nastupila je Miljana Vukić, dugogodišnja članica hora i student druge godine solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti, „Priču o Svetom Savi“ Matije Bećkovića ispričao nam je Aleksandar Jovčić, a pozdravne i završne reči ovogodišnje svečanosti uputila je Andrea Kolarski.

Hor „Svet Teodor Vršački“ najavljuje ovom prilikom i specijalan program povodom Vaskrsa ove godine, koji se priprema zajedno sa najmlađim učesnicima, a sve vodeći računa o očuvanju kulturnog nasleđa i tradicije Banata.

Svečanoj akademiji u Sabornom hramu, prisustvovali su članovi Gradskog veća i predstavnici Skupštine Grada Vršca.