Kultura   Pančevo  

Biblioteka Pančevo: Promocija knjige „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ 8. februara

U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u četvrtak, 8. februara, u 19 časova, održaće se promocija knjige „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ autorke Ivane B. Spasović.
Biblioteka Pančevo: Promocija knjige „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ 8. februara

FOTO: Gradska biblioteka Pančevo

O knjizi će govoriti:

Aleksandra Mihailović, književnica i profesorka književnosti
Nikola Nešković, novinar (osnivač kviza Slagalica i dr. kultnih emisija)
Milan Trpković, izdavač, („Ključ izdavaštvo“)
istoričarka prof. dr Ivana B. Spasović, autorka knjige

Knjigu "Julijin balkon s pogledom na slobodu" čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku: dr Milica Bogdanović, Anka Dimitrijević, dr Marija Vučetić Prita, Isidora Sekulić, dr Julija Hlapec Đorđević i sedam poslanica na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine.

Tok priča u knjizi prati, ili otkriva, uspon XIX veka, u kome su ove neobične žene, rođene na teritoriji Austrougarskog carstva, ostvarujući sebe – pomerale granice i krčile put. Težnja celokupnog dela je da junakinje priča postavi na zasluženi pijadestal istorije i otrgne ih od zaborava.

Ova knjiga je namenjena široj čitalačkoj javnosti, i ne predstavlja uskostručno delo, premda su ovi radovi nastali od arhivskih izvora, predstavljeni na naučnim skupovima i objavljeni u zbornicima ili časopisima.