Srbija   Politika   Najvažnije  

Predsednik Vučić: Srbija poštuje pun teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije nikome, pa ni Rusiji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom velikih tenzija u svetu
Predsednik Vučić: Srbija poštuje pun teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije nikome, pa ni Rusiji!

FOTO: printscreen/Pink

- Bili smo suočeni sa brojnim kontradiktornostima i pritiscima. Uprkos tome, odluku smo doneli trezveno i hladne glave. Verujemo da poštovanje normi Međunarodnog prava znači dodatno snaženje u odbrani naših državnih interesa. Pročitaću vam ceo zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost. Birali smo svaku reč. Bilo je toliko laži i dezinformacija u medijima u Srbiji i regionu po pitanju naših stavova da sam se zapitao zašto neko toliko želi da zaviri u naše dvorište i da napakosti nama.

- Republika Srbija žali zbog svega što se dešava u Ukrajini. Republika Srbija poštuje Međunarodno pravo i odluku kojom se garantuje nepovredivost granica. Mi poštujemo nepovredivost integriteta suverenih država. Republika Srbija je uvek vodila principijelnu politiku jer je zbog toga baš bila izložena agresiji, ali je uvek bila principijelna i odlučna. U skladu sa svojom politikom i poštovanjem Međunarodnog prava republika Srbija pruža podršku integritetu i poštovanju granica Ukrajine. Bez obzira na provokacije, ostajemo dosledni da se zalažemo da se poštovanjem načela sačuva mir u regionu. Naša politika mora da bude pažljivija i popustljivija. Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i RF. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Nadležni državni organi preduzeće sve mere da obezbede sve namirnice za građane. U najkraćem: Poštujemo norme međunarodnog prava, ali Srbija razume svoje potrebe. Mi ne zaboravljamo ni 99. ni druge godine. Nismo žurili i jurili, na najodgovorni način smo doneli odluku. Učestvovali smo u brojnim ratovima i izgubili mnogo ljudi, ali zato je za nas mir preko potreban i zato ističemo neophodnost popustljivoti i prećutljivosti izjavama koje dolaze iz regiona. Naša jedina i najlepša Srbija traži da čuvamo naš narod, ali čuvajući naše interese i poštujući dugo građena prijateljstva smatramo da to radimo na najbolji način - rekao je Vučić i dodao:

- Pozivam građane Srbije da budu ujedinjeni i da imaju jednu jedinu stranu, a ime te strane je Srbija. Da zajedno stanemo iza trobojke, da stanemo iza naših orlova, da budemo što uspešniji u budućnosti - naglasio je predsednik.

Predsednik je govorio i o razgovoru sa patrijarhom i detaljnije objasnio neuvođenje sankcija Rusiji.

- Razgovarao sam sa patrijarhom. Mislim da od 2013. nisam ovoliko umoran, a to ne samo mojom krivicom. To nije za kuknjavu, ovakve pritiske devet godina ne pamtim. Razgovor sa Porfirijem je bio prijateljski. Nego bi rekao da sam molio za blagoslov, a najviše za savet, predočio sam mu sa čime se suočavamo. Ja sam ga upoznao sa svim i on je čovek koji razume sve sa čime se Srbija suočava. Fon Kramon je govorila da ne smemo da ugrožavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Nakon što je Ana Brnabić saopštila i demantovala vest da Srbija navodno neće da podrži teritorijalni integritet Ukrajine, možete zamisliti koliku nam je štetu to nanelo. Satima posle demantija ta vest je i dalje stajala. Smatram da Viola Fon Kramon treba malo da se uozbilji ili da ne govori gluposti. Nije slučajno postala albanska ikona na KiM i ona koja našoj zemlji može svašta da uradi. Dobro je i lekovito za sve nas da jedni drugima kažemo u lice šta mislimo. Ovako se plašim da je promašila sve što je pričala. A kako mislite da uvedemo preko noći da bismo se nekome dodvorili Ruskoj Federaciji? Jedinima koji nama nisu uvodili sankcije devedesetih. Onima koji nisu uvodili sankcije Republici Srpskoj. Onima koji su poštovali naša prava 2015. Mi to u diplomatskim odnosima ne možemo da zaboravimo. Onima koji poštuju rezoluciju 12 44. Takođe, ne možemo da zaboravimo da je Ukrajina uvek poštovala teritorijalni integritet Srbije. Nalazimo se u teškoj poziciji. Svi veliki junaci kad ne mogu ništa da učine Rusiji, daj da vidimo šta možemo da napravimo Srbiji. Sav pritisak biće na maloj Srbiji jer nad Srbijom može neko da se iživljava, a nad Rusijom ne može. Ovo je moja odluka. Da sam mislio drugačije, verovatno bi danas sankcije bile uvedene Rusiji. Neki su mislili drugačije, ja nisam - dodao je Vučić.

 
Zaliha imamo dovoljno

- Srbija neće hrliti u neprijateljstvo samo zato što neko to od nje traži. Imamo svega, pšenice i kukuruza za narednih šest meseci. Sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo, obezbeđujemo dodatne količine mleka u prahu i dugotrajnog mleka. Kupili smo i pirinča mnogo. Obezbedili smo ulja, grašak, svega. Na tri mesta imamo rezerve. Imamo ratne i mirnodopske rezerve pri vojsci. 

Još nekoliko dana sam predsednik, a onda pronađite bolje rešenje...

Albanski političari su ceo dan pričali kako ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali sad se priča promenila. Evo, još nekoliko dana sam predsednik, kada proglasite novog objasnite ljudima šta će da kažu narodu kada neko ne bude podržavao naš teritorijalni integritet. Da li mislite da sam ja glup? Znate li koliko je truda uloženo u ovu odluku? - pitao je predsednik.

Odgovor novinarki N1

- Bez obzira na demanti Ane Brnabić, vi ste tu vest držali tri sata i nanosili štetu našoj zemlji. Mi smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i mi smatramo da je ta odluka veoma jasna.

Hrvatski mediji i komentari da Srbija preti pištoljima na vodu

- Što se tiče pištolja na vodu, tu je moj mali Vukan apsolutni šampion, pitao sam ga da prebroji, ima 19 pištolja na vodu. Mi nemamo nikakve probleme sa njima. Imamo granicu na Dunavu na koju gledamo drugačije, ali nemamo tu vrstu problema. Nastavićemo da gradimo našu armiju i naša vojska će biti sve snažnija. Ne znam zašto ih pogađa što Vučić jača vojsku ako su u pitanju pištolji na vodu - rekao je Vučić.

Izvor: Informer