Kultura   Vršac   Najvažnije  

Vršac: Izložba „Duh Čeha” autora Antona Stehlika

U četvrtak 3. marta, u galeriji Doma Vojske, biće otvorena izložba pod nazivom „Duh Čeha” autora Antona Stehlika. Program se realizuje u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine u Srbiji i KUPU Češka beseda Vršac. Otvaranje izložbe je u 18 časova.
Vršac: Izložba „Duh Čeha” autora Antona Stehlika

FOTO: printscreen/Kulturni centar Vršac

Izložba pod nazivom „Duh Čeha“ nastala je na osnovu istorijske monografije učitelja Karela Schovaneca pod nazivom „Istorija češkog naselja Fabijan u kraljevini Jugoslaviji“. Cilj izložbene postavke je bio otkriti i učiniti dostupnim veći deo zaostavštine jednog od najznačajnijih i najaktivnijih članova belocrkvanske Čehoslovačke besede, učitelja Karela Schovaneca. Zanimljiva je činjenica da je ovaj tekst doktor Jaromir Linda, profesor sa Filološkog fakulteta u Beogradu, pronašao u Naprstkovom muzeju afričkih, azijskih i američkih kultura u Pragu u zaostavštini inspektora čeških škola u dijaspori i savetnka ministra obrazovanja Češke.

U Schovanecovoj knjizi, a zatim i u izložbi koja će biti prezentovana, po prvi put su spomenuti opisi čeških narodnih običaja u Fabijanu, današnjem Češkom Selu. Izložba ima za cilj upoznavanje sa značajem češke kulture, podizanje svesti o značaju interkulturnog dijaloga, negovanje međusobnog uvažavanja i poverenja, poštovanje različitosti, te širenje kulture mira i nenasilne komunikacije.

Na otvaranju izložbe, osim autora, prisutnima će se obratitit i gospođa Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Izvor: kulcentar.com