Srbija   Ekonomija  

Srbija jedna od najinteresantnijih investicionih destinacija u Evropi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas investitorima, na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, da srpskoj ekonomiji ide dobro, uprkos pandemiji u svetu, i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju.  
Srbija jedna od najinteresantnijih investicionih destinacija u Evropi

FOTO: printscreen/Vlada Republike Srbije

Brnabić je na onlajn panelu sa premijerima zemalja iz Zapadnog Balkana, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj, istakla da Srbija ima dobro poslovno okruženje, podsetivši na to da je „Fajnenšel tajms“ našu zemlju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija.

Ona je navela da je Srbija u 2020. godine imala pad BDP od svega 0,9 odsto i da je ostvarila privredni rast u 2021. od 7,6 odsto, pri čemu je te godine imala i rekordni iznos direktnih stranih investicija od približno 3,9 milijardi evra.

Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, pogotovo ako investitori žele da ulažu u istraživanje i razvoj, naglasila je premijerka.

Brnabić je podvukla da su za strane investitore posebno zanimljive oblasti za ulaganje u Srbiji – intelektualna svojina, veštačka inteligencija, biotehnologija i drugo, dodajući da naša zemlja te sektore podržava vrlo intenzivno i to doprinosi brzini našeg razvoja.

Predsednica Vlade je na kraju uvodnog obraćanja poručila da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona.

Ona je ponovila da su za našu zemlju evropske integracije prioritet, odnosno opredeljenje da naša zemlja postane članica EU, kao i stabilnost u regionu.

Srbija je stabilna zemlja i kod nas se ove godine održavaju izbori, ali to ni na jedan način neće dovesti u pitanje ekonomsku stabilnost, navela je Brnabić.

Ona je poručila da je za Srbiju inicijativa „Otvoreni Balkan“ najvažniji regionalni projekat, koji će doprineti razvoju celog Zapadnog Balkana, dodavši da je ova inicijativa otvorena i dostupna za sve koji žele da joj se pridruže.

Prema njenim rečima, za razvoj celog regiona najvažnije su tri ključne oblasti, a to su saobraćajno povezivanje – razvoj železničke i putne infrastrukture, zatim energetska stabilnost i diverzifikacija izvora snabdevanja, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Mnogi od tih projekata zavise od regionalne saradnje, predočila je Brnabić i podsetila na to da Srbija već gradi sa svoje strane auto-put od Beograda ka Sarajevu, kao i takozvani „Auto-put mira“ od Niša do Prištine, Tirane i Drača.

Treći važan projekat koji Srbija realizuje jeste izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije, koji će omogućiti dobijanje gasa i preko LNG terminala iz Grčke, objasnila je premijerka.

Izvor: srbija.gov.rs