Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

Podrška Pokrajine za tri projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu

Podrška Pokrajine za tri projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu

FOTO: printscreen/youtube/TVP

Pokrajinski Sekretarijat za kulturu odobrio je sredstva pančevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kako bi se nastavili radovi započeti u prethodnom periodu.

Zahvaljujući ovim sredstvima nastaviće se sa izradom dokumentacije za nepokretna dobra, radiće se u crkvi Svetog Karla Boromejskog i biće nastavljen rad na digitalizaciji ove ustanove.

Ove godine pokrajinski Sekretarijat za kulturu podržao je tri projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Prema rečima Grozdane Milenkov direktorke Zavoda, Pokrajina je obezbedila sredstva za četvrtu fazu projekta na izradi dokumentacije za nepokretna kulturna doba koja su od velikog značaja.

-Formirali smo timove i radimo već 4 godine na izradi nedostajuće dokumentacije za svaki pojedinačni spomenik, rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.
Među nepokretnim kulturnim dobrima nalaze je neke od najpoznatijih građevina na teritoriji celog Južnog Banata.

To je Vajfertova pivara koja nije imala digitalizovanu dokumentaciju a to su i dvorci o kojima smo pričali. Projektom se finansiraju i obilasci terena tako da smo apelovali na ljude korisnike tih spomenika kulture kao što je recimo Gradska kuća u Vršcu koja je spomenik od velikog značaja i uspostavili smo dobru saradnju. Oni nam sada pomažu, a i oni samostalno treba da izrade tu tehničku dokumentaciju i pripremamo je jer bez nje ne možemo ništa i pripemamo se za neke buduće radove,  kaže Milenkov.

Osim ovoga,  pokrajnski Sekretarijat za kulturu je obezbedio sredstva u iznosu od milion dinara za radove na oltarskoj slici i delu dekorativnog zidnog slikarstva u crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu. Prema rečima Grozdane Milenkov, biće nastavljeni i radovi na digitalizaciji ove kulturne ustanove.