Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo nastupilo u Bugarskoj

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo nastupilo u Bugarskoj

FOTO: Pixabay

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo nastupilo je na velikom XX Međunarodnom festivalu pravoslavne horske muzike „Borogorodica-Dostojno jest“ u Pomorju, u Bugarskoj, od 5. do 9. juna. 

Podmladak društva kao i veliki hor, predstavili su se raznovrsnim duhovnim programom i dobili brojna priznanja.

Veliki hor društva je odlikovan diplomom za visoko horsko majstorstvo, izvođenje programa sa izuzetnim razumevanjem, za popularizaciju napeva srpskih autora i za premijerno izvođenje napeva „Pomiluj nas, Gospode“, protojereja stavrofora Kirila Popova.

Vera Carina, dirigent velikog hora dobila je diplomu za negovanje pravoslavne duhovne muzike, vešto vođenje hora i dostojan nastup na festivalu.

Podmladak društva je takođe postigao veliki uspeh. Odlikovani su diplomom za visoko horsko umeće, za emotivno izvođenje i za popularizaciju dela srpskih autora.

Borjana Stražmešterov, dirigent dečjeg hora i podmladka društva, dobila je diplomu za negovanje duhovne pravoslavne muzike, vešto vođenje hora i dostojan nastup na festivalu.

Festival je trajao od 5. do 9. juna. Drugog dana festivala, podmladak društva, predstavio se duhovnim programom nakon kojeg su dobili potvrdu za svoj rad i divno pevanje, višeminutnim aplauzom i oduševljenjem publike.

Četvrtog dana festivala predstavio se Veliki hor društva i potvrdio svoju trajnost i kvalitet raznovrsnim duhovnim programom.

Iste večeri, Pančevačko društvo je bilo deo koncerta u kome su se svi horovi festivala spojili i otpevali nekoliko zajedničkih numera i time zaokružili dan muzikom.

Na festivalu su nastupili horovi iz Moldavije, Bugarske, Austrije i Srbije.

Poslednjeg dana festivala održana je Sveta liturgija kao i završni koncert na kome su svi horovi, ponovo, jednom numerom, prikazali svoje umeće.

PSCPD očekuju „Dani prota Vase“ u Pančevu, od 12. do 16. juna, uz bogat i raznovrstan program.