Južni Banat   Kovin   Društvo   Najvažnije  

Vredna donacija Japana Specijalnoj bolnici u Kovinu

Vredna donacija Japana Specijalnoj bolnici u Kovinu

FOTO: printscreen/youtube/TVP

Vlada Japana donirala je Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Kovin“ bolničku opremu u vrednosti od 78 160 evra. Ceremoniji primopredaje donacije prisustvovali su predstavnici Ambasade Japana u Beogradu, Ministarstva Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine.

Zahvaljujući vrednoj donaciji Vlade Japana, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin“ bogatija je za jedno ambulatno vozilo i osamdeset novih bolničkih kreveta.

Tim povodom, bolnicu u Kovinu posetio je Tetsuya Tsubota, savetnik u Ambasadi Japana u Beogradu. Kroz Projekte za osnovne potrebe stanovništva, Vlada Japana i ubuduće će podržavati razvoj lokalnih opština u Srbiji, istakao je Tsubota na održanoj konferenciji za medije.

-Drago mi je da je Vlada Japana prepoznala urgentnu potrebu za krevetima i vozilom u ovoj bolnici, jer je pristup zaštiti mentalnog zdravlja postao jedno od najhitnijih pitanja za sistem zdravstvene zaštite. Mentalno zdravlje je integralni deo opšteg zdravlja i pacijenti sa mentalnim bolestima zaslužuju podjednake uslove za lečenje i boravak, kao i pacijenti u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Direktorka Specijalne bolnice „Kovin“ Jovanka Petrović izrazila je zahvalnost Vladi Japana jer je prepoznala potrebe ove ustanove. Kako ističe, novi kreveti zamenili su dotrajale krevete, dok će sanitetsko vozilo omogućiti bržu i bezbedniju zdravstvenu uslugu

-Rad u psihijatrijskoj ustanovi je izuzetno težak, uslovi rada složeni, a ova donacija umnogome doprinosi poboljšanju uslova za lečenje naših pacijenata. Nabavkom ambulantnog vozila u potpunosti unapređena efikasnost i dostupnost svih vidova zdravstvene zaštite za pacijente. Zahvaljujući ovoj donaciji omogućili smo mnogo bržu, kvalitetnijui efikasniju zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. Nabavka novih kreveta unapredila je uslove zdravstvene nege mentalno obolelih

U prethodnom periodu, Vlada Japana pružila je materijalnu, tehničku i stručnu pomoć Srbiji i doprinela ekonomskom i socijalnom razvoju naše zemlje, navela je doktorka Vera Stojiljković, savetnica ministra zdravlja u Republici Srbiji.

-Samo tokom prethodne godine, Vlada Japana je obezbedila 269 455 evra, dok ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. Godine iznosi više od 16 000 000 evra, dok je samo za sektor zdravstva, kao bitnu i ujedno najosetljiviju oblast, izdvojeno oko 7 000 000 evra.

Doktorka Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Autonomne pokrajine Vojvodine istakla je da je ulaganje u novu opremu i rekonstrukciju objekata na teritoriji zdravstvenih ustanova od ključnog značaja.

Za nabavku zdravstvene opreme izdvojeno je 78.160 evra. Ovo je druga donacija Vlade Japana Opštini Kovin. U 2003. godini pomogla je rekonstrukciju zgrade OŠ „Đura Jakšić“ u cilju poboljšanja uslova za obrazovanje dece u ovoj ustanovi.