Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Gradska biblioteka u Pančevu: Tribina o radu vojno-obaveštajnih i specijalnih jedinica

Gradska biblioteka u Pančevu: Tribina o radu vojno-obaveštajnih i specijalnih jedinica

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Udruženje veterana vojno-obaveštajne službe u saradnji sa veteranima 72. specijalne birgade u Biblioteci u Pančevu održali su tribinu „Vojnaobaveštajna služba i specijalne jedinice u odbrani otadžbine tokom 20.veka“. Osim tribine posetioci su mogli da pogledaju i izložbu koja je spoj vojno obaveštajnih službi i specijlnih jedinica i njihove povezanosti. 

Prva tribina posvećena radu vojno-obaveštajnih službi i specijalnih jedinica u 20 veku odžana je u Pančevu u organizaicji Udruženja veterana vojno – obaveštajne službe i veterana 72. specijalne brigade. Ideja je bila da se pokaže koliko su vojno- obaveštajna služba i njen rad bili važna u istoriji srpskog naroda, kaže pukovnik u penziji Miodrag Kapor. 

- Ideja je da se prikaže kolikoje važna rad vojno obaveštajnih službi. Jer najbolji obaveštajci su najčešće zvezdice na zidu neke tajne  prostorije  a njihovi najvići uspesi su u kasama sakriveni. Ovo je prilika da narodu približimo rad vojno-obaveštajne službe, da kažemo ko je sve bio u tome i da kažemo šta je urađeno. Ideja je da kažemo i koliko su specijalne jedinice kroz istoriju srpskog naroda bile važne u prikupljanju podataka o mogućoj agresiji ali isto tako i za izvođenju  vrlo važnih borbi kroz srpsku istoriju.

U planu je da se i u drugim gradovima održi tribina na kojoj će biti predstavljen rad vojno-obaveštajne službe i specijlane jedinice u odbrani otadžbine tokom 20. veka. 

Učesnici tribine bili su dugogodišnji  neposredni izvršioci poslova i radnji kojima se bave ove službe.  Posetioci  tribine koja je održana u biblioteci u Pančevu mogli su da pogledaju i izložbu koja prema rečima Miodraga Kapora predstavlja spoj vojno obaveštajnih i specijlanih jedinica kojim su organizatori želeli da pokažu da su to delovi koji funkionišu zajednu i ne mogu jedni bez drugih.