Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo  

Održan koncert Narodnog orkestra nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

Održan koncert Narodnog orkestra nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

U Banatskom Novom Selu održan je koncert Narodnog orkestra nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji i vokalnih i instrumentalnih solista. Događaju su prisustvovali predstavnici Nacionalnog saveta Rumune i Anka Korfu,  generalni konzul Konzulata Rumunije u Vršcu.

Narodni orkestar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine otvorio je svoju letnju sezonu nastupom u Velikoj sali Doma kulture „3. oktobar“ u Banatskom Novom Selu. Ljubitelji tradicionalne rumunske muzike imali su priliku da uživaju u izuzetno bogatom programu, a u koncertu su učestvovali i brojni vokalni i instrumentalni solisti. 

Šarolik rumunski repertoar, po zonama, i Banat, i Transilvanija, i sve njihove zone... U zavisnosti od toga šta je solista izabrao kao numeru. Tako da je baš šarolik, i za svačiju dušu. Svako ko ima neku svoju zonu koju preferira, ima priliku da čuje, Rekao je Snežan Veselinov Vokalni solista.

Orkestar postoji od 2020. godine, a za njega je karakteristično to što publici pruža priliku da čuje i manje poznate instrumente, kao što su Panova frula, cimbal, moldavski kaval i taragota. Ovi vrsni muzičari do sada su organizovali mnoge koncerte širom Srbije i Rumunije, kaže Aleksandru Baba, najmlađi član orkestra.  

Sviram već jedno četiri godine. Moram pre svega da kažem da mi je velika čast što mogu svirati u ovako jednom dobrom koncertu, pogotovo rumunske muzike rekao je Aleksandru Baba Član orkestra.