Južni Banat   Kovin   Društvo   Najvažnije  

"Kreni u kolo" u Deliblatu: Održana osma Međunarodna smotra folklora

"Kreni u kolo" u Deliblatu: Održana osma Međunarodna smotra folklora

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

U Deliblatu je, uoči slave ovog mesta, održana 8. Međunarodna smotra folklora „Kreni u kolo“. Organizator događaja je kulturno-umetničko društvo „Paja Marganović“ iz Deliblata.

U okviru izuzetno bogatog programa manifestacije nastupili su ansambli kulturnoumetničkih društava iz Rumunije, Čačka, Resavice, Mihajlovca, Kruščice, Smedereva, kao i domaćin i organizator folklornog susreta, KUD „Paja Marganović“. 

Imamo tri folklorna ansambla, imamo mlađu decu od 1. Do 4. Razreda, od 5. Do 8. Imamo sekciju veterana i povremeno imamo muzičku sekciju, sekciju sa duvačkim instrumentima, idemo na rumunske festivale redovno, rekao je Dragan Stolić, rekao je Predsednik KUD „Paja Marganović“ Deliblato.

Želimo da kroz ovu manifestaciju prikažemo narodno stvaralaštvo Srbije i da promovišemo folklor. 

Folklorna smotra organizuje se već osmu godinu zaredom i jedan je od načina da se obeleži slava ovog južnobanatskog mesta.

Slava mesta Deliblata jesu u narodu zvani Duhovi, inače slava je Sveta Trojica, i već vekovima unazad se slavi kao slava crkve i mesta. Ranije je to sve trajalo tri dana, tri dana su ljudi prolazili, dolazili, međutim, s vremenom se to svelo na jedan dan. U međuvremenu su folkoraši,krenuli sa smotrom folklora, koja se održava dan uoči proslave, rekla je Radmila Potežica, predsednica MZ Deliblato.

Celovečernji program obogatio je i nastup orkestra OŠ „Paja Marganović“ iz Deliblata i orkestra OŠ „Sava Maksimović“ iz Mramorka, koji već godinama unazad, pod vođstvom nastavnice Violete Pomar, ostvaruju zapažene rezultate na mnogim republičkim takmičenjima.