Južni Banat   Alibunar   Društvo   Najvažnije  

"Janošičanke" organizovale 16. izdanje manifestacije "Dan višnje"

U Janošiku je održana 16. manifestacija „Dan višnje“ u organizaciji Udruženja žena „Janošičanka“. Pokrovitelji ovog tradicionalnog gastronomskog festivala su Zavod za Slovake koji žive u dijaspori i opština Alibunar.
"Janošičanke" organizovale 16. izdanje manifestacije "Dan višnje"

FOTO: Prinscreen/TVP

Južnobanatsko selo Janošik nadaleko je poznato po gastronomskoj manifestaciji "Dan višnje", kada se, bez izuzetka, u tom mestu okupljaju ljubitelji poslastica čiji je glavni sastojak ovo neodoljivo voće.

Dan višnje bio je takmičarskog karaktera, pa su članice brojnih udruženja žena bile u prilici da odmere snage u pripremi kolača od višnje. Za najbolji i najukusniji, po proceni stručnog žirija, izabran je kolač Janošičanke Aničke Manger. 

Drugo mesto pripalo je Zuzani Godovoj iz Aradca, koja je na takmičenje donela tradicionalni slatkiš svog kraja. 

Posetioci su takođe mogli da probaju i razne druge voćne specijalitete koji su delo veštih ruku slovačkih žena: džemove, pite, slatko, sokove... A budući da je „Dan višnje“ ujedno i prilika da se predstavi tradicija slovačkog naroda, priređen je i kulturnoumetnički program, u kom su učestvovali Crkveni hor „Gloria“, ženska pevačka grupa Slovačkog kulturnoumetničkog društva „Janošik“ i pesnikinja Ana Urban. U prostorijama Udruženja „Janošičanka“, koje je i organizator događaja, priređena je i posebna izložba.