Najvažnije   Srbija   Društvo  

Obaveštenje poljoprivrednicima kako ostvaruju pravo na 8000 dinara po hektaru

Usled nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, a u cilju efikasnije isplate podsticaja po hektaru biljne proizvodnje, i u ovoj godini će se proces isplata vršiti bez podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj Upravi za Trezor.
Obaveštenje poljoprivrednicima kako ostvaruju pravo na 8000 dinara po hektaru

FOTO: Pixabay

Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu preseka stanja o isplaćenim osnovnim podsticajima u biljnoj proizvodnji u 2021-toj godini, svim poljoprivrednicima koji su protekle godine ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti sredstva i za 2022. godinu, iako nisu podnosili zahtev. Obračun će se vršiti po osnovu prijavljenih površina pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom sa presekom na dan 30.09.2021. godine.

Poljoprivredni proizvođači koji su registrovali svoje gazdinstvo u periodu od 30.09.2020 do 30.09.2021 godine, ili pre tog perioda, a koji u 2021. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, zahteve će podnositi Upravi za agrarna plaćanja putem mejl adrese podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs od 1. marta do 30. aprila 2022. godine.

Dovoljno je dostaviti podatke o podnosiocu zahteva, i to:

– ime i prezime,

– matični broj (JMBG) i

– broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG).

Korisnicima koji nisu tehnički u mogućnosti da upute mejl biće dostupne filijale Uprave za Trezor.

Mole se svi korisnici da postupe prema navedenim instrukcijama. Kako bi proces isplate tekao što efikasnije, molimo Vas da ne navedenu imejl adresu ne upućujete svoje podatke ukoliko ste u 2021. godini ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji (podsticaje „po hektaru“).

Podsticaji po hektaru organske biljne proizvodnje

Podsticaji po hektaru biljne proizvodnje u zavisnosti od toga da li je reč o konvencionalnoj ili organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, ostvaruju se na osnovu dva pravilnika: Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji  i obrascu zahteva za ostvarivanje tih podsticaja (https://bit.ly/3b3YJnl) i Pravilnik o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju (https://bit.ly/3e0HaGD).

Poljoprivrednim proizvođačima uključenim u organsku biljnu proizvodnju će se podsticaji za površine pod organskom proizvodnjom isplaćivati na osnovo Zahteva za organsku biljnu proizvodnju koji Upravi za trezor, poljorivredni proizvođači dostavljaju u periodu od 03. maja do 30. juna tekuće godine.

Izvor: minpolj.gov.rs