Južni Banat   Kovačica   Društvo   Najvažnije  

Osim po Mihajlu Pupinu Idvor je prepoznatljiv i po proizvodnji lubenica

Neki kažu da je voće, neki ipak tvrde da je povrće. U svakom slučaju, lubenica jako dobro dođe ako želite da se rashladite tokom vrelih letnjih dana. Mladi povrtar iz Idvora, Mitar Stankov, uzgaja upravo ovu kulturu.
Osim po Mihajlu Pupinu Idvor je prepoznatljiv i po proizvodnji lubenica

FOTO: Piqsels

On kaže da počinju oko meseca marta, kada počinju da seju seme u kontejnere u plasteniku. Nakon mesec dana, iznose se u njivu, gde su najpre u tunelima ispod najlona. Posle mesec i po dana, kada lubenica počne da cveta i dobije male plodove, najlon se skida. Nakon toga sledi okopavanje, plevljenje, redovno zalivanje, kaže Stankov.

Mnogi se pitaju, kako prepoznati da li je lubenica zrela. Stankov otkriva da postoji više faktora: treba obratiti pažnju na šaru, kada je ona raširena, lubenica je zrelija a jedan od znakova je i žuta boja s donje strane lubenice, kaže povrtar iz Idvora. Stankov se bavi i uzgojom dinja. Kako navodi, uzgoj je sličan, s tim što su dinje lakše za branje, jer se tačno vidi kad su zrele – kad dobiju žutu boju.

Za uzgoj ove kulture, potrebno je puno rada, ulaganja i na prvom mestu je volja a u proizvodnju i distribuciju ovih slatkih proizvoda uključena je cela Mitrova porodica.