Južni Banat   Alibunar   Društvo   Najvažnije  

Veliki odziv građana na preventivne preglede u Domu zdravlja Alibunar

Veliki odziv građana na preventivne preglede u Domu zdravlja Alibunar

FOTO: Pixabay

Preventivni pregledi u Domu zdravlja Alibunar imali su dobar odziv. Najveće interesovanje sugrađana bilo je za ultrazvučne preglede štitaste žlezde i ultrazvuka abdomena.

Koliko su preventivni značajni i neophodni dovoljno govori podatak da je  veliki broj ljudi mogao da obavi pregled bez zakazivanja, a poneki i bez zdravstvenog osiguranja. Dovoljno je bilo samo da dođu i posle pregleda lekara laboratorijskih analiza urade i ultrazvučne preglede.

Direktor Doma zdravlja Alibunar istakao je da su žitelji ove opštine imali mogućnost da obavljaju pojedine preglede zahvaljući projektu koje je omogućila optina i Ministarstvo zdravlja Republika Srbije. 

-Što se tiče projekata sa opštinom to uglavnom rade žene za prevenciju malignih i nezaraznih bolesti, žene u seoskim sredinama. Za ova tri meseca prošlo je 377 žena, rekao je dr Ardeljan Valentin.

Što se tiče preventivnih pregleda od Ministarstva zdravlja od januara do juna prošlo 796 pacijenta.  

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije najavilo je da će od jeseni biti orrganizovani pregledi za sugrađane preko četrdeset godina i da će se obavljati preventivni pregledi uz pomoć kojih se na vreme otkrivaju maligne bolesti debelog creva, pluća kao i ultrazvučni pregledi abdomena, prostate i štitaste žlezde.