Južni Banat   Društvo   Hronika   Pančevo  

VJT Pančevo: Zbog ubistva kazna zatvora od 13 godina

VJT Pančevo: Zbog ubistva kazna zatvora od   13 godina

FOTO: Pančevo Info

Postupajući po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, Viši sud u Pančevu je dana 22.5.2024. godine javno objavio presudu kojom je optuženog Dobreskov Dušana (rođen 1959. godine) iz Pančeva osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zbog izvršenja krivičnog dela ubistvo.

 

Optuženi je prvostepenom presudom oglašen krivim da je dana 22.4.2023. godine oko 11.30 časova u Pančevu u ul. Dragutina Ilkića Birte, u stanju alkoholne opijenosti teškog stepena, sa 2,23 promila alkohola u krvi, lišio života Stefanov Jelenu (rođena 1946. godine) iz Pančeva, u dnevnoj sobi kuće u kojoj je živela. Optuženi se osuđuje jer je stezao oštećenu rukama za vrat, nanevši joj tešku telesnu povredu, nakon čega joj je nožem zadao pet uboda u predelu trbuha i grudnog koša, usled kojih povreda je preminula na licu mesta. U presudi se navodi da su zadavanju udaraca prethodili pojedinačni razgovori između optuženog, oštećene i svedokinje ispred kuće oštećene o prodaji njihovih kuća koje su u nizu, te da je optuženi shvatio da neće prodati kuće jer je oštećena za svoju kuću ponudila visoku cenu.

 

Optuženom je izrečena i mera bezbednosti obavezno lečenje alkoholičara jer je krivično delo izvršio usled zavisnosti od upotrebe alkohola, a kod njega postoji ozboljna opasnost da će usled ove zavisnosti i dalje da vrši krivična dela.

 

Viši sud u Pančevu je rešenjem produžio pritvor protiv optuženog koji može trajati do njegovog upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, a zbog činjenice da mu se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju preko deset godina, a težina posledice i način izvršenja krivičnog dela su dovele do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.