Južni Banat   Kovin   Društvo   Kultura   Najvažnije  

Otvorena izložba fotografija Jovana Marjanova u Kovinu

Otvorena izložba fotografija Jovana Marjanova u Kovinu

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

U Kovinu je otvorena samostalna izložba fotografija pod nazivom „Putevi“ beogradskog fotografa Jovana Marjanova. Svi zainteresovani mogu pogledati postavku u Galeriji Centra za kulturu Kovin do 14. jula.

Prvi pogled na izložbu fotografija „Putevi“ iznenađuje, a potom oduševljava posmatrača. Naime, dela predstavljena u okviru ove neobične postavke podsećaju na apstraktno slikarstvo, ali se zapravo radi o eksperimentalnim fotografijama sa dugom ekspozicijom, zabeležnim uz pomoć daljinskih komandi, sa krova automobila u pokretu. 

- Zapravo ideja je nastala iz toga što sam često za volanom automobila, i zapravo stvari kojem vidim oko sebe sam želeo da nekako zabeležim. Naravno da to nije cela tema izložbe. Značenje je preneseno. Ti putevi nisu samo putevi koje vidimo na fotografijama, nego možda putevi čovečanstva, kako sam ja to želeo da predstavim, kaže Jovan Marjanov.

 Autor izložbe se godinama bavi istraživanjima na polju dokumentarne i eksperimentalne fotografije. Ipak, „Putevi“  nisu samo fotografski eksperiment, već u sebi nose i brojne skrivene poruke, poput one da treba usporiti da bismo stvari koje nas okružuju videli jasnije. Samim tim, jedna od centralnih tema izložbe je tema brzine, otkriva autor, Jovan Marjanov, predstavljajući nam svoju najdražu fotografiju

-Imamo to svetlo  koje izgleda nadrealno i futuristički, što i jeste donekle tema mog rada – gde idemo? Zavija u levo, opet,ne otkriva nam do kraja gde stižemo. Isto tako,ispred se vide obrisi automobila, dakle, čoveka, što je nešto što sam definitivno na svakoj od fotografija pokušao da uhvatim, rekao je Marjanov.

Na izložbi u Galeriji kovinskog Centra za kulturu predstavljeno je trinaest od četrnaest fotografija koje čine originalnu postavku, navodi Milan Živković, urednik Galerije u Kovinu.

Jovan Marjanov diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, a trenutno radi kao docent na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Izložba „Putevi“ već je poznata beogradskoj publici, dok će zaljubljenici u umetnost iz Kovina moći da se uvere u originalnost ovog fotografskog poduhvata do 14. jula.