Ekonomija   Društvo  

Za seoska turistička domaćinstva bespovratna pomoć od 150 miliona dinara

Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva u Srbiji donela je odluku o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine.
Za seoska turistička domaćinstva bespovratna pomoć od 150 miliona dinara

FOTO: Pixabay

Podsticaji su dodeljeni za najbolje rangirana 82 registrovana seoska turistička domaćinstva, etno kuće i salaše, čiji su projekti ispunili sve kriterijume propisane uredbom za dobijanje sredstava za rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Najveći broj korisnika bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma, koja se prvi put dodeljuju ove godine, nalazi se u regionu Zapadne Srbije (28), Vojvodine (20) i Centralne Srbije i Šumadije (19). Ova mera je značajno stimulisala ulazak u legalne tokove velikog broja seoskih turističkih domaćinstava, čiji je broj povećan za trećinu u odnosu na period neposredno pre usvajanja uredbe, i danas ih ima 1.052 u centralizovanom sistemu e-Turista, budući da je registracija bila uslov za učešće u programu podsticaja, navelo je Ministarstvo.

Кompletan spisak korisnika kojima su odobrena sredstva biće objavljen danas na sajtu Ministarstva turizma i omladine, a o terminu potpisivanja ugovora korisnici će biti naknadno obavešteni.