Južni Banat   Opovo   Društvo   Najvažnije  

Anka Simin Damjanov novoizabrana predsednica Opštine Opovo

Anka Simin Damjanov novoizabrana predsednica Opštine Opovo

FOTO: Glas Opova

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Opovo za novog predsednika Opštine Opovo izabrana je Anka Simin Damjanov iz Sefkerina.
Simin Damjanov je sedmi predsednik naše lokalne samouprave od kada je uveden politički pluralizam u Srbiji, a ujedno i prvi predsednik-ca ženskog pola.

Na početku sednice, usvojen je Izveštaj Izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine opštine Opovo, imenovani su članovi Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine opštine Opovo, razmatran je izveštaj Verifikacione komisije i donesena Odluka o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine opštine Opovo. Nakon toga odbornici su položili zakletvu.

Od 25 izabranih odbornika, 23 su sa Izborne liste „Aleksandar Vučić – Opovo sutra“ i dva su sa Izborne liste „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“.

Dok nisu izabrani predsednik i zamenik predsednika Skupštine, sednicu su vodili najstariji i najmlađi odbornik – Milorad Ješin (76) i Milica Cvetković (33). Na osnovu kandidatura, koje su potpisali svih 25 odbornika za predsednika Skupštine opštine Opovo izabran je Miloš Markov, a kao njegov zamenik Nenad Josić, dok je za sekretara Skupštine postavljen je Goran Fogl.

Po preuzimanju nove dužnosti, Miloš Markov se zahvalio svojim kolegama sa kojima je u prethodnom mandatu sarađivao dok je obavljao funkciju predsednika opštine.

„izbor na ovu funkciju mi daje veliku odgovornost i veliki motiv ali i veliki zahvalnost svima vama. Osvrnuo bih se na prethodni mandat gde sam imao veliko poverenje da rukovodim izvršnim organima lokalne samouprave i da se zahvalim timu sa kojim sam sarađivao četiri godine“, rekao je Markov.

Nakon izbora organa Skupštine pristupilo se izboru izvršnih organa Opštine Opovo.

Na predlog predsednika Skupštine, a u konsultaciji sa Odborničkom grupom „Aleksandar Vučić – Opovo sutra“, za predsednika Opštine Opovo jednoglasno je izabrana Anka Simin Damjanov. Novoizabrana predsednica je diplomirani ekonomista i u prethodnom mandatu je obavljala funkciju zamenika predsednika opštine. U svom ekspozeu, Simin Damjanov je predstavila svoj program posebno istakavši razvoj infrastrukture, podršku lokalnom biznisu, zaštitu životne sredine, transparentnost i participaciju rada lokalne samouprave i angažman u zajednici.

„Velika je čast i velika je odgovornost postavljenje predsednice opštine Opovo. Moji saradnici i ja ćemo se truditi da se maksimalno posvetimo našim građanima u ovom mandatu koji nam je poveren. Nastavljamo dalje sa radom, nastavićemo sa realizacijom započetih projekata, takođe, u razgovoru sa građanima postavićemo prioritete za funkcionisanje naše lokalne zajednice, kako bi naši građani imali još bolje uslove za život. Koristim priliku da se zahvalim građanima koji su na izborima podržali politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, jer uz njihovu podršku Opovo ide dalje““ izjavila je za Glas Opova Simin Damjanov.

Po Statutu lokalne samouprave, predsednik opštine predlaže svog zamenika i članove Opštinskog veća Opštine Opovo. Za zamenika predsednika opštine izabran je Dragan Ugrinov, a izabrani članovi Opštinskog veća su: Žika Nestorović, Milovan Knežević, Vesna Stanojev i Branko Ivanov, dok je posebnim rešenjem predsednice opštine za njenog pomoćnika postavljen Nebojša Kovačević.

Ispred odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Opovo sutra“ parlamentu se obratio Predrag Ginculj, koji je predsednici opštine i njenim saradnicima čestitao izbor sa uverenjem da će lokalnu samoupravu voditi na najbolji mogući način.

„Želim da čestitam svim odbornicima i funkcionerima koji su danas izabrani, čestitam predsednici opštine i želim da joj pružim podršku u budućem radu. Predsednice budite ponosni na sve što ste uradili do sada, vi ste svojim radom zaslužili ovo mesto. Vaša odgovornost vizija i liderstvo su od suštinskog značaja za dalji razvoj i prosperitet naše opštine. Siguran sam da ćete biti posvećeni poslu i da će vaša energija dati veliki motiv vašim saradnicima“, poručio je Ginculj.

Na kraju sednice izabrani su članovi Komisije za mandatno – imunitetska pitanja i Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose.

Izvor: Glas Opova