Kultura   Vršac  

Dr Trajan Kačina: Uspešan period u kulturnom životu Vršca

Član gradskog veća za kulturu grada Vršca dr Trajan Kačina, koji je nedavno stupio na ovu odgovornu dužnost, ističe da je ponosan na kulturni život Vršca.
Dr Trajan Kačina: Uspešan period u kulturnom životu Vršca

FOTO: Grad Vršac

- Kulturni Centar Vršca potpisao je sporazume o saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine, Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine, Novinsko-izdavačkom kućom "Libertatea" i uspešno sa njima realizuje brojne aktivnosti. Uspešan period u kulturnom životu Vršca nastavljamo aktivnostima Gradskog muzeja, Narodnog pozorišta Sterija, Gradske biblioteke. Jedino tako može doći uspeh, rekao je dr Kačina.

Skupština Grada Vršca, decembra prošle godine, na predlog gradonačelnice Dragane Mitrović, potvrdila je izbor novog člana Gradskog veća, koji je resorno zadužen za kulturu. Izabran je Trajan Kačina iz Vršca, doktor istorijskih nauka.

Dr Trajan Kačina rođen je u Temišvaru 1985. godine. Osnovnu školu završio je u Nikolincima, a potom Gimnaziju „Borislav Petrov Braca“ u Vršcu. Diplomirao je na Fakultetu za istoriju na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, gde je završio i master studije. Titulu doktora nauka stekao je na istom univerzitetu 2014. godine.

Već 12 godina zaposlen je kao profesor istorije u školama sa predavanjem na rumunskom jeziku na teritoriji Južnog Banata.

Aktivan je u naučnim istraživanjima istorije Vršca i okoline. Objavio je više naučnih radova i recenzija u domaćim i inostranim publikacijama za istoriju i arheologiju, na srpskom, rumunskom i engleskom jezikom.

Član je Centra za istorijske i arheološke studije pri Fakultetu za Istoriju na Zapadnom Univerzitetu u Temišvaru, a učestvuje i u arheološkim istraživanjima Rimskog grada Tibiskuma.

Od 2021. član je Upravnog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna.