Srbija   Politika   Najvažnije  

Predsednik Vučić sa delegacijom MMF-a: Glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om.
Predsednik Vučić sa delegacijom MMF-a: Glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti

FOTO: predsednik.rs

Predsednik je istakao da glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.
 
„Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.
 
U tom smislu, jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija. Predsednik je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.
 
Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, ocenivši da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.


 „Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom KOVID-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je predsednik Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.
 
Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili posevećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

Izvor: predsednik.rs