Politika  

Posle 30 godina Ruma sređuje dvorišta oko svih zgrada! Raspisan konkurs za domaće i međunarodne arhitekte!

Raspisan Međunarodni arhitektonsko – urbanistički konkurs za uređenje urbanih parkova u Rumi!Posle dugo godina Ruma je dobila rukovodstvo koje brine o svim građanima opštine. Naime, predsednica Opštine Ruma juče je objavila da je raspisan međunarodni arhitektonsko - urbanistički konkurs za uređenje urbanih parkova u Rumi. Urbani parkovi su površine između naseljenih zgrada i u Rumi ih ima ukupno 10. Svi ce biti renovirani i preuređeni po svetskim standardima.  Kako je istakla, želja lokalne samouprave je da uz predloge građana u potpunosti promeni izgled zapuštenih dvorišta između zgrada kako bi građani i deca uživali u svom okruženju jer je nedopustivo da u 21.veku jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji ima takve  infrastrukturne probleme koji zavise samo od volje ljudi na rukovodećim pozicijama. Kako je istakla novac za takve stvari uvek postoji.
Posle 30 godina Ruma sređuje dvorišta oko svih zgrada! Raspisan konkurs za domaće i međunarodne arhitekte!

FOTO: 24 sedam

Upravo su nepravedno zapostavljeni parkovi doveli do ove ideje, koja za svrhu ima, da uz pomoć građana i njihovih predloga, uredi zelene površine i vrati život prostorima koji se nalaze između zgrada. Ovo su pre svega dvorišta stanara namenjena za odmor i uživanje, ali i prostori koji će najmlađima poslužiti za igru.

 

Kako saznajemo konkursna dokumentacija je već preuzeta sa sajta opštine i to iz arhitektonskih kancelarija širom sveta, a već je stiglo i nekoliko upita od italijanskih arhitekata specijalizovanih za ovakve vrste uređenja.

 

Očekuje se da idejna rešenja doprinesu poboljšanju načina korišćenja javnih prostora kao i da budu u skladu sa socijalnim i urbanim kontekstom zadatih lokacija.

 

Kao što je već navedeno, javne površine se kreiraju uz učesće građana, a izabrana konkursna rešenja će dobiti priliku da se razrade i realizuju, što će ujedno doprineti poboljšanju kvaliteta života u zonama višeporodičnih stambenih zgrada.

 

- Pozivam Vas da date svoje učešće u realizaciji ovog važnog projekta kako bismo zajedno doprineli lepšem i čistijem izgledu našeg grada! Predloge, odnosno idejna rešenja možete mi poslati na mejl predopruma@ruma.rs, poštom na adresu Glavna ulica br. 155, Ruma ili lično doneti na pomenutu adresu, najkasnije do 30.04.2022. godine, napisala je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić na svom Facebook nalogu i pozvala sve građane da učestvuju.

 

Konkurs je otvoren do 15. 06. 2022. godine, a svi radovi će biti izloženi javno, što znači da će upravo građani moći da glasaju za najbolje rešenje ovih projekata i time daju svoj doprinos za uređenje Opštine.

 

Konkursom je obuhvaćeno ukupno deset lokacija u Rumi, i to: 

 

1. Parterna površina u Naselju " Detelina " ("Crne udovice"); 

 

2. Parterna površina u Bloku 4-1-6 "Kulturni centar" (dvorište višeporodičnih stambenih zgrada); 3. Parterne površina u naselju "Igralište", kod Doma zdravlja; 

4. Parterne površina u Bloku 4-1-4 "Apoteke"; 

5. Parterne površina u Bloku 1-1-1 "Kule"; 

6. Sportsko rekreativna površina "Igralište - Dom zdravlja";

7. Parterna površina u Bloku 1-1-2, "Vojna zgrada" ("iza Robne kuće"); 

8. Parterna površina u naselju "Tivol"; 

9. Parterna površina oko "Vrtića" i zgrade "Venac-Porta" u ul. Veljka Dugoševića; 

10. Parterna površina u Bloku "Stara pošta" (u dvorištu zgrade "Lepa Brena").Takođe, pravo učešća na konkursu imaju sva zainteresovana fizička i pravna lica, bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost, a ukupni nagradni fond za 10 najboljih arhitektonsko urbanističkih rešenja je 3.300.000,00 dinara!