Auto Moto  

Šta se dešava sa kočnicama zimi kada se automobil dugo ne vozi

Stručnjaci preporučuju da pre dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suvoj podlozi lagano stisnete kočnice kako bi ih očistili od prljavštine
Šta se dešava sa kočnicama zimi kada se automobil dugo ne vozi

FOTO: Pixabay

Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili nedelja, nekoliko puta lagano pritisnite i otpustite papučicu kočnice pre nego što započnete vožnju.

Diskovi i doboši kočnica izrađeni su od legure čelika, sa malo antikorozivne obrade. Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju, pogotovo u zimskim mesecima kad su kočnice izložene ostacima soli na kolovozu, na njihovim površinama počeće da se stvara fini sloj rđe.

Što duže automobil stoji, to postaje sve gore, naročito na loše dreniranim površinama za parkiranje, koje nisu suve. Korozija će se širiti, a smanjiće se i efikasnost kočnica.

Kada krenete, lagano sitisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno one koje voze iza vas. Tako ćete ukloniti površinsku rđu sa komponenti kočnica, odnosno sprečiti pad njihovih performansi kada vam budu neophodne tokom vožnje.

Takođe, poslušajte zvuk kočenja – ukoliko bude škripanja i cvilenja i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak proveri kočnice.