Kultura   Kultura  

Digitalizovana kopija Miroslavljevog jevanđelja uručena ministarki kulture Maji Gojković

Upravnik Audiovizuelnog Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Aleksandar Kostić uručio je danas digitalizovanu kopiju Miroslavljevog jevanđelja, nakon završetka postupka digitalizacije ovog najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, potpredsednici Vlade i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković, direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu predsednika SANU akademika Vladimira Kostića.
Digitalizovana kopija Miroslavljevog jevanđelja uručena ministarki kulture Maji Gojković

FOTO: Ministarstvo kulture

Snimanje Miroslavljevog jevanđelja obavljeno je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, ustanova koje su uložile sve postojeće ljudske, tehničke i prostorne resurse kako bi ovaj zadatak bio realizovan na najbolji mogući način uz najsavremenije evropske i svetske prakse.

Po prijemu digitalnog materijala, na kome su konstanovane određene promene, Ministarstvo kulture i informisanja će formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kom se nalazi najstariji srpski ćirilični rukopis.

Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci u cilju vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje i eventualnu prevencije od bilo kojih oštećenja, a o svemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.   

Snimanje ovog  vrednog rukopisa iz 12. veka obavljeno je u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, kako bi zadovoljila sve klimatske i svetlosne uslove, a čitavim postupkom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva SANU.

Digitalizacija kulturnog nasleđa predstavlja važan segment u preventivnoj zaštiti kulturnog nasleđa, kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija nacionalnog kulturnog blaga.

U narednom periodu kao sledeći korak, koji je predviđen Sporazumom, radiće se na  postavljanju digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, kako bi bilo dostupnu javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.

Izvor: kultura.gov.rs