Srbija   Politika   Najvažnije  

Predsednik Vučić: Zabrinjava me Bajdenova izjava o dugotrajnom ratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga zabrinjava jučerašnja izjava šefa američke države Džozefa Bajdena da treba da se spremimo na dugotrajni rat.
Predsednik Vučić: Zabrinjava me Bajdenova izjava o dugotrajnom ratu

FOTO: printscreen/TV Prva

Gostujući na TV Prva, predsednik Vučić je rekao da je u prvom razgovoru sa Bajdenom shvatio da on ima tim koji ga izuzetno priprema i da kada nešto kaže nije slučajno.

Predsednik je rekao i da je slušao razne besmislene komentare o Bajdenu koji nemaju nikakvog smisla, ali napominje da izjava predsednika SAD govori da situacija oko Ukrajine ide u pravcu novih sukoba.

- Rekao je da se pripremimo za dugotrajni rat - to je ono što me zabrinulo i čega se i plašimo. Nije pitanje dela vojnog sukoba u Ukrajini i on će biti okončan, ali šta posle. Juče je ponovo izbio sukob u Nagorno-Karabahu. Ako nastane još jedna tačka bilo gde us vetu, onda je to svetski sukob. Nema novosti oko cena, jer su cene zaključene u petak uveče, otići će cene u nebesa, to je kataklizma na svet. I gas je užasno skup. Vidim da Grčka, Španija, Italija, već ograničavaju prodaju ulja, brašna. Postoje indicije i za Nemačku, ali nemamo dokaza još uvek. Ukrajinski ministar poljoprivrede je rekao da imaju velike probleme sa žitov i izvozom žita i to unosi potpuni haos, jer je Ukrajina fantastička zemlja sa izvanrednim poljoprivrednim resursima, kao Rusija. I postavlja se pitanje, odakle sada žito, odakle hleb? U svim ovim stvarima mi radimo sve što možemo. Neki iz regiona prete da obratimo pažnju, jer ako ne kupe od Srbije, kupiće od drugih, a onda navedu zemlju koja kupuje od nas - rekao je predsednik.

Sve što sam mislio da ne može da se desi, desilo se u poslednje vreme, naveo je predsednik.

- Bolji je bio razgovor sa Berbok nego što su mnogi očekivali. Žena je racionalna i moglo je da se razgovara sasvim normalno. Ja gledam sve kanale i znam šta javljaju. Obratite pažnju na jedan detalj. Kompletan rečnik koji je NATO koristio protiv Srbij - koriste Rusi. Kao da se igraju sa njihovim rečnikom, kao da su uzeli templejt i govore na isti način - naveo je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio nabavku novog oružja i ocenio da je stanje u vojsci mnogo bolje nego što je bilo.

- Stiže nam dosta od oružja, ali pričaćemo kada stigne, ali nije iz Rusije. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo. Što se načeg regiona tiče, Srbija je apsolutno bezbedna. Naša snaga je toliko odvraćajuća. A što se tiče nekog drugog, to nećemo da dozvolimo politički. Nikom drugom u regionu nikada neće pasti da dirne Srbiju, ako ni zbog čega drugog, ono zbog njene snage. Dok se ne izabere novi predsednik, ne bih dozvolio da dođemo u neku takvu situaciju. Danas je težak dan za nas. Ne samo dan kada smo oborili stelt, nego i 41. godina. Ništa nismo uradili osim što ne služimo tuđim, nego svojim interesima. Političko rukovodstvo ne sme da dovede svoju zemlju da uđe u sukob - i zbog žrtava, i infrastrukturne štete, ni zbog ekonomije koja onda ne može decenijama da se nadoknadi - naveo je predsednik.

- Nemačka je očekivala inflaciju 3,3, posto, ići će do 5,7 i 6,1 - jedna Nemačka. To je jedna najzdravija evroska ekonomija. BiH će završiti sa 9,2, verujem da ćemo mi biti manji. Ali ta inflacija je uvezena, ne možete da se suprotstavite kada vam dođe cena energenata koja je uračunata u svaki proizvod. Morate da imate oranje, setvu, to ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda. Isto je sa cenom nafte, gasa, uglja. Zamislite da smo poslušali one koji su nam dgovorili na demonstracijama da se osreknemo uglja. Zato sam rekao da država nije igračka - to je ozbiljnija svart od nečijih trenutnih želja. Snabdevenost će biti dobra svega. Izdržali smo talase. Ima svega i naše je da sačuvamo kakav takav pozitivan rast ove godine. Svima će smanjiti rast za 1,5 posto, a ja msilim da će nama za 1. Kada bismo uspeli da sačuvamo 3,5 posto, to bi bilo odlično. Plašim se da će biti teže. Kada imate ovakav sukob, treba samo jedna kapisla da bi se sve proširilo.

- Inflacija je veća nego što smo očekivali. Imamo stabilne i javne finansije. 1,2 I 3 juna mladi dobijaju još po 100 evra, to je važna podrška mladim ljudima. Penzionerima smo isplatili 20.000. Hleb je kod nas 46 dinara. Imate i skuplje. U Hrvatskoj će ići na dva evra, negde će ići i do 10 i svuga će to da skače. Hleb će postati luksuzna hrana, ali ne i za Srbiju. I mleku je bolja cena, ulju, najbolja cena u regionu. Negde ne možete ni da ga kupite. Španija, Italija, sad već Grčka. Ostaju nam značajne količine za izvoz i pored naše potrošnje, objasnio je predsednik Vučić.

Izvor: Pink