Lepota i zdravlje  

Prednosti kurkume za kožu

Ako je zdravlje bogatstvo, onda je kurkuma zlato. Ali zaista, cvetna biljka iz porodice đumbira je zlatne boje, a koristi kurkume za kožu i zdravlje su brojne.
Prednosti kurkume za kožu

FOTO: Pixabay

Poreklom iz južne i jugoistočne Azije, deo korena kurkume je ono što se koristi u kuvanju, tradicionalnoj južnoazijskoj i azijskoj medicini, a sada i u nezi kože.

Hiljadama godina, kurkuma se koristi za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje gastrointestinalnih problema, ublažavanje artritisa, poboljšanje dijabetesa, pa čak i pomoć kod respiratornih problema. Nije ni čudo što je to tako popularan sastojak u kuhinji.

Ono što kurkumi daje prednost je to što je jedan od njenih glavnih sastojaka kurkumin, poznat i kao molekulsko jedinjenje koje kurkumi daje žutu boju i većinu njenih korisnih svojstava.

Kako kurkuma koristi koži?
Kurkumin je ispunjen antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima. Povećava protok krvi, daje koži prirodan sjaj i može pomoći kod upalnih stanja kože kao što su ekcem, psorijaza i akne.

Pošto su mnogi poremećaji kože zapaljenski po prirodi, kurkuma može pomoći u smanjenju otoka, nadutosti i crvenila.

Kao i kod svakog sastojka za negu kože, prednosti mogu varirati u zavisnosti od tipa kože i drugih faktora. Ako ikada osetite bilo kakvu iritaciju, bez obzira koliko mala, obratite se svom dermatologu pre nego što isprobate bilo koji drugi proizvod sa sastojkom.

Šta treba da znam pre upotrebe kurkume na svojoj koži?
Kurkuma je prikladna za sve tipove kože, ali se savetuje oprez kod osetljive ili alergične kože. Pre nego što dodate kurkumu u rutinu nege kože, uvek prvo uradite test. Koristite manje koncentracije i isprobajte ga na vratu ili ruci pre nego što ga upotrebite na licu.

Ostavite da deluje najmanje četiri sata, sačekajte jedan do dva dana i prestanite da ga koristite ako se pojavi crvenilo, otok ili svrab. Ako znate da ste alergični na kurkumu i ne možete da je jedete, potpuno preskočite test i proizvod. Pored toga, kao i svaki bioaktivni sastojak, potencijalno možete koristiti previše toga. Zato se pridržavajte upotrebe kurkume najviše jednom dnevno.

Sećate se one zlatne boje o kojoj smo upravo pričali? Pa, pigment se može lako i brzo odložiti na kožu - i ostati tamo ako se brzo ne ukloni. Ako ćete koristiti kućnu masku za lice sa kurkumom, vodite računa o tome kada je nanesete i ostavite je na licu maksimalno 15 minuta.