Južni Banat   Kovačica  

Zlatne ruke koje čuvaju tradiciju – Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje

Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje, sa svojih trideset članica, koliko danas broji, ima tradiciju koja je duža od decenije postojanja. Od samog početka žene su okupljene oko ideje očuvanja narodne i tradicionalne baštine, oko unapređenja i promovisanja tradicionalne kulture Srba u Vojvodini, a posebno u mestu odakle potiču – u Crepaji.
Zlatne ruke koje čuvaju tradiciju – Udruženje žena Vidovdan iz Crepaje

FOTO: Opština Kovačica

Zahvaljujući predanom radu članica koje su svojim zalaganjem se istakle i postale same po sebi brend, kako u najjužnijem mestu opštine Kovačica, Crepaji, tako u čitavoj opštini i Banatu, promovisale se svoje umetničke rukotvorine, a posebno, sada već slavni, crepajački rezanac.

Gastronomija je samo jedna strana vezana za rezanac. Pored nje postoje brojne priče koje su vezane za tradicionalni nedeljni ručak, koji ne sme proći bez supe sa domaćim rezancima. A baš taj, banatski ručak, je momenat kada se okupljaju svi članovi porodice, i time postaje dragocen momenat u kolektivnom sećanju naroda koji je odrastao na teritoriji Banata, i posebno u Crepaji.

Rad ovih žena ima i svoju humanitarnu dimenziju. Samo jedna od tradicionalnih manifestacija koje organizuju tokom godine je "Tortijada". Sve napravljene torte doniraju se u humanitarne svrhe, za decu bez roditeljskog staranja i decu u hraniteljskim porodicama.

Svake godine, 28. juna, na Vidovdan „Vidovdanke" obeležavaju svoj dan.

– Na taj dan odlazimo u crkvu, da Svetim činom, zajedno sa sveštenicima, rezanjem slavskog kolača, uz koljivo i crveno vino i razne druge posne đakonije, ne samo obeležimo naš dan, nego i da damo pomen za  one koji su stradali na Vidovdan 1389. godine, kao i sve one koji su su pali za slobodu, da bismo danas mi užavali u njoj – kaže  „Vidovdanka" Jasmina Isajlov.

Udruženje žena „Vidovdan" u vreme Velikogospojinskih dana organizuje slavlje, i to tako što na platou u centru sela organizuje specifičnu manifestaciju „Šoljica kafe zove na razgovor". U septembru, tačnije 21. na Malu gospojinu, „Vidovdanke" organizuju „Festival jabuka", kada ugoste žene iz celog južnog Banata.

Ljiljana Radivojev, predsednica Udruženja, kaže da se članice slažu u jednom – crepajački rezanac nas je okupljao za porodičnim ručkom, okupljaće i članice udruženja još mnogo godina.