Magazin  

Koliko dugo pas sme da ostane sam kod kuće

Psa treba navikavati na odvajanje od vlasnika još od malih nogu. Ako se ne odvajate od njega dok je štene, teško je očekivati da će se lako na to priviknuti kad odraste.
Koliko dugo pas sme da ostane sam kod kuće

FOTO: Pixabay

Za razliku od mačaka, koje bez problema možete ostaviti samu u stanu, pas je druga priča. On će to vreme provesti u iščekivanju vašeg povratka, a pred vratima neretko znaju da budu satima.

Ako imate psa, to znači da morate da se držite i nekog rasporeda. Morate da dogovarate radno vreme, druženja sa drugim ljudima i obavljanje obaveza na osnovu toga kada možete doći kući.

Ako ste posebno odgovorni, ponekad ćete možda i preskočiti noćni izlazak jer se osećate krivim što svog psa ostavljate samog. Psi uživaju u društvu ljudi, ali to ne znači da je loše ili opasno ostaviti ih same kod kuće.

Stručnjaci za dresiranje pasa tvrde da pas ne sme da bude sam kući duže od četiri sata. Ipak, i tu postoje izuzeci. Nisu svi psi karakterno jednaki – dok nekima odgovara samoća, drugi jednostavno ne vole da budu sami. Zbog toga je važno trenirati psa da ostaje sam još dok je štene.

Dobro je psa naviknuti da neko vreme provodi sam od trenutka kada ga donesete kući, još dok je štene. Možete koristiti veću kutiju ili ogradice za bebe ili ga jednostavno zatvoriti u drugu prostoriju na neko vreme.

Takođe, jako je važno psa kada je sam ostaviti s igračkama za žvakanje i paziti da se vreme koje će pas provesti sam postepeno produžuje.

Psa nije dovoljno samo izvesti u kratku šetnju pre posla. S njim se morate igrati i pružati mu ljubav kada ste zajedno. Tada ćete mu manje nedostajati kada niste s njim.