Ekonomija  

NIS dodatno snizio cenu dizela – na 193,3 dinara za litar

Naftna industrija Srbije dodatno je snizila cenu evrodizela, koji će na pumpama koštati 193,3 dinara.
NIS dodatno snizio cenu dizela – na 193,3 dinara za litar

FOTO: NIS

Ministarstvo trgovine je objavilo da će se evrodizel od danas u 15 časova, do petka 8. aprila u isto vreme, prodavati na pumpama po maksimalnim cenama od 197,00 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 175,00 dinara za litar.

U prethodnih sedam dana cena evro dizela je iznosila iznosila 198,00 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar.

Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.