Lepota i zdravlje  

5 saveta za zdravu kosu

Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da poboljšamo izgled i stanje naše kose. Na našu kosu ne utiču samo proizvodi ili tretmani koje primenjujemo; takođe utiče i ono što se dešava u našim telima.
5 saveta za zdravu kosu

FOTO: Pixabay

Uverite se da idete u visokokvalitetni frizerski salon da biste se ošišali ili uradili bilo kakav tretman za kosu, na taj način znate da će vaša kosa biti u dobrim rukama i da neće biti oštećena. Evo 5 naših najboljih saveta za zdravu kosu.

1. Jedite zdravo 

Vaša ishrana može imati značajan uticaj na stanje vaše kose, a konzumiranje dovoljno proteina je neverovatno važno da bi ona izgledala snažno i zdravo. Naše potrebe za proteinima variraju u zavisnosti od faktora kao što su fizička aktivnost i godine, ali je važno da u svoju ishranu uključite raznovrsnu hranu bogatu proteinima. Vaš lekar vam može pomoći da procenite vaše potrebe za proteinima.

Određeni vitamini i minerali su neophodni za rast jake, zdrave kose. Važni vitamini i minerali za zdravlje kose su gvožđe, vitamin D, omega-3 masne kiseline, biotin i cink. Neke od naših omiljenih namirnica za zdravu kosu su losos, orasi, jaja, sočivo, spanać i grčki jogurt.

2. Ne perite kosu prečesto

Prekomerno pranje može dovesti do toga da vaša kosa postane suva i dosadna. Američka akademija za dermatologiju navodi da koliko često perete kosu treba da zasnivate na tome koliko ulja proizvodi vaše vlasište. Ako imate masnu kožu glave, možda ćete morati da perete kosu svaki dan, u zavisnosti od njenog izgleda. Ako imate suvu kosu, pokušajte da ograničite učestalost pranja kose, koristite izgled vaše kose kao smernicu umesto da imate određeni raspored pranja kose.

3. Koristite regenerator na krajevima kose

Kondicioniranje kose nakon pranja šamponom je važan korak koji treba uključiti u rutinu nege kose, ali balzam može učiniti da vaša kosa izgleda tanko i masno ako se nepravilno nanese. Regenerator pomaže da nadoknadite vlagu izgubljenu iz vaše kose tokom pranja šamponom i radi na zaglađivanju kutikule vaše kose. Kada nanosite balzam, nanesite ga samo na vrhove kose, a ne na koren. Nanošenje balzama na ovaj način će sprečiti da kosa na vašem skalpu izgleda masno i bez sjaja.

4. Ne češljajte kosu kada je mokra

Mokra kosa je podložnija lomljenju i lako se rasteže i lomi ako se češlja. Nakon pranja kose, nežno osušite peškir i ostavite da se suši u turbanu za kosu ili peškiru oko 30 minuta. Kada češljate kosu, koristite češalj sa širokim zupcima ili Tangle Teezer da nežno uklonite sve čvorove. 

5. Nemojte previše stilizovati kosu

Prekomerno ravnanje, uvijanje ili feniranje može isušiti i oštetiti vašu kosu; pokušajte da ograničite učestalost upotrebe zagrejanih alata za oblikovanje. Pre ispravljanja ili uvijanja kose, uverite se da je potpuno suva. Mnoge kompanije prodaju sprejeve za zaštitu od toplote, koji se mogu naneti pre stilizovanja. Ne sušite kosu dok je mokra. Ostavite je da se delimično osuši na vazduhu ili je prvo nežno osušite peškirom. Ovo će smanjiti vreme izlaganja vaše kose toploti iz fena i trebalo bi da pomogne u sprečavanju oštećenja.