Srbija   Izbori 2022  

Danas se održavaju izbori, pravo glasa ima 6.502.307 birača

U Srbiji se danas održavaju izbori. Pravo glasa ima 6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. 
Danas se održavaju izbori, pravo glasa ima 6.502.307 birača

FOTO: Pančevo info

Birači mogu da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu.

Za parlamentarne izbore kandidovano je 19 lista, a redosled na glasačkom listiću utvrđen je po redosledu po kome su predate Republičkoj izbornoj komisiji.

Na predsedničkim izborima učestvuje osam kandidata, a njihov redosled je utvrđen žrebom.

Pored parlamentarnih i izbora za predsednika Republike, u Srbiji se danas održavaju i lokalni izbori u Aranđelovcu, Kuli, Majdanpeku, Boru, Medveđi, Doljevcu, Lučanima, Sevojnu, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Kladovu i Bajinoj Bašti, kao i uglavnom gradu. U Beogradu će građani glasati za novi saziv Skupštine grada koju čini 110 odbornika, a oni će potom među sobom odabrati gradonačelnika.

Birači sa Kosova i Metohije će danas, 3. aprila, na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji moći da glasaju u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju. U svim srpskim sredinama, i na severu Pokrajine i južno od Ibra, sačinjen je raspored organizovanih polazaka, rečeno je Srni u opštini Gračanica, preko koje se organizuje prevoz birača sa područja opština Priština, Kosovo Polje, Lipljan i Uroševac.

Izborna tišina u Srbiji traje od ponoći između četvrtka i petka do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 sati.