Auto Moto  

Spremite auto za leto! Zašto je važno uraditi servis klime

Sada je pravo vreme da se posvetite klima-uređaju u svom automobilu, kako bi tokom leta i vrelih dana mogli da uživate u vožnji, bez bojazni od kvara ili bakterija i gljivica koje se mogu namnožiti na isparivaču i raspršiti u kabini. Stručnjaci upozoravaju da se na taj način kod vozača i putnika mogu razviti alergije i izazvati različite reakcije.
Spremite auto za leto! Zašto je važno uraditi servis klime

FOTO: Piqsels

Veliki broj vozača ne obavlja redovno servisiranje i dezinfekciju, pa se dešava da im klima-uređaj, usled svakodnevnog korišćenja i zapostavljanja, otkaže usred leta. Kako se to ne bi dogodilo, potrudite se da servis obavite barem svake druge godine.

Dezinfekciju klime poželjno je raditi dva puta u toku godine, najbolje u proleće i pre početka zime.

U redovan servis spada čišćenje ventilacionih kanala, pri čemu se koristi posebna mašina koja izvlači preostali rashladni gas i ulje. Zatim se izvlači vlaga i proverava nepropustljivost sistema. Mašina vraća i dodaje samo onoliko gasa i ulja koliko je fabrički propisano za određeni tip vozila, što je veoma važno za ispravan rad.

Uz to, mora se obaviti i dezinfekcija ventilacionih kanala kako bi se eliminisali neugodni mirisi i gljivice, koje su se nataložile na i oko isparivača. Važno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača i zamena unutrašnjeg filtera.

Neke od navedenih problema možete i sami rešiti, bez odlaska kod majstora, a to se najviše odnosi na neprijatne mirise iz klime.

Prva pomoć mogu biti sprejevi za čišćenje i dezinfekciju koji se kupuju u prodavnica auto-opreme. Zavisno od proizvođača, razlikuje se i način primene, pa je čitanje i praćenje uputstva obavezno.

Cene pomenutih sredstava kreću se od 500 dinara, pa naviše.

Stručnjaci savetuju vozačima da klima-uređaje uključuju tokom cele godine, nekoliko puta sedmično, bar na dva do tri minuta, kako bi joj produžili vek trajanja.

Obavezno isključite klimu nekoliko minuta pre dolaska na odredište. Na taj način, značajno produžavate život kompresoru i sprečavate gubitak gasa i ulja, odnosno, fluidne smese.