Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

Gradonačelnik Pančeva organizovao prijem za učenike Isidorine škole

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović organizovao je prijem za učenike OŠ „Isidora Sekulić“ koji su pronašli žensku torbicu s novcem i dokumentima i vratili vlasnici.
Gradonačelnik Pančeva organizovao prijem za učenike Isidorine škole

FOTO: Grad Pančevo

Učenici Ognjen Anđelković, Mihajlo Belić, Milan Dragosavac, Aleksa Pejičić, Miloš Grabovac, Luka Tomašević i Vladan Savić bili su prijatno iznenađeni ovolikom pažnjom koja im je posvećena, jer su bili uvereni da su postupili onako kako bi to učinio bilo ko drugi na njihovom mestu.

Na prijemu kod gradonačelnika osim đaka bili su i njihov nastavnik Boris Kučera i direktor škole Rođan Lućijan.

Učenici Osnovne škole “Isidora Sekulić” u Pančevu, pored školskog dvorišta pronašli su žensku torbicu s novcem i dokumentima i vratili su je vlasnici. Žena se javno zahvalila ovoj deci, jer smatra da njihov plemenit čin treba da se istakne, a škola njima da se ponosi.

Mihajlo Belić, jedan od učenika sedmog razreda osnovne škole kaže da su, dok su igrali fudbal u školskom dvorištu, primetili na obližnjem trotoaru torbicu u kojoj su našli novčanik, telefon, platne kartice i lična dokumenta. Kako kaže, nisu imali uopšte dilemu šta treba da rade. Želeli su da potraže ženu ili policiju kako bi pronađenu torbicu vratili.

Vladan Savić je učenik osmog razreda i kaže da im je logično bilo da prvo otvore torbicu i da nađu neki dokument kako bi videli o kome se radi.

- Prvo nam je palo na pamet da odemo do Prekršajnog suda koji je pored naše škole, jer smo znali da ćemo tamo naći nekog od policije. Nekako se poklopilo da nam je u tom trenutku u susret išla policija sa tom ženom čija je torbica bila. Zaustavili smo policiji i rekli im šta smo pronašli, a nismo znali da iza njih hoda upravo ta žena. Toliko je bila presrećna što je torbica s dokumentima pronađena, a i nama je bilo drago što smo pravilno postupili. Mislim da bi tako postupio bilo ko iz naše škole, ispričao je Vladan Savić.

U OŠ „Isidora Sekulić“ su ponosni na plemeniti čin svojih đaka. Njihov razredni starešina, Boris Kučera kaže da poznaje svoje đake veoma dobro, da je i pre ovoga bio ponosan na njih.

- Nisam iznenađen postupkom svojih đaka, ali sam bio iznenađen reakcijom sveta i javnost. I deca i kolege i ja, svi smo to shvatili kao uobičajeni čin, kao nešto što tako treba da bude. Ali mi je zbog dece drago što su njihovi postupci nagrađeni pažnjom javnosti, tako da oni znaju da će i drugi, izvan škole, ceniti poštenje i ovakve postupke, rekao je Boris Kučera.

Rođan Lućijan, direktor Osnovne škole “Isidora Sekulić” u Pančevu kaže da su đaci pokazali da je škola ostvarila jedan od osnovnih vaspitnih ciljeva – da deca postanu korisni članovi društva.

- Ovo je pokazatelj da se u školi vrednuju prave vrednosti, odgovornost, poštenje. Rekao bih da je ovo kombinacija kućnog vaspitanja i vaspitno-obrazovnog procesa u školi. Verujem da bi većina dece u našoj školi postupila na isti način kao ovi dečaci, rekao je direktor škole Rođan Lućijan.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da u svom kabinetu ugosti ove mlade ljude, jer je, prema njegovim rečima to jedan od pokazatelja da naše društvo ima svetlu budućnost.