Južni Banat   Kovin  

Opština Kovin: Više od 4,8 miliona dinara za unapređenje položaja romske manjine

Povodom Svetskog dana Roma, predsednica opštine Kovin Sanja Petrović upućuje iskrene čestitke za praznik svim sugrađanima romske nacionalnosti koji žive na teritoriji opštine Kovin. Ona im poručuje da će lokalna samouprava nastaviti sa realizacijom svih projekata podrške Romima i Romkinjama, kako je to rađeno u kontinuitetu prošlih godina.
Opština Kovin: Više od 4,8 miliona dinara za unapređenje položaja romske manjine

FOTO: Opština Kovin

Budžetom opštine Kovin za ovu, 2022. godinu, opredeljeno je 4.860.000 dinara za podršku romskim porodicama, od toga tri miliona za unapređenje uslova stanovanja, 700.000 dinara za unapređenje obrazovanja, 300.000 za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, 60.000 za unapređenje zapošljavanja, 800.000 za sprovođenje lokalnog akcionog plana za Rome i Romkinje.

Dobra praksa podrške romskoj zajednici nastavljena je prošle godine izradom Lokalnog akcionog plana za unapređenje obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i stanovanja Roma u opštini Kovin za period 2021-2023, koji je Skupština opštine Kovin usvojila na sednici održanoj 27. aprila 2021. godine.

Ciljevi i prioriteti su dalje unapređenje i uključivanje romske zajednice u sve tokove lokalnog života i rada. Kompletan dokument dostupan je na veb prezentaciji opštine Kovin.

Podsetimo, Svetski dan Roma – 8. april ustanovljen je 1990. godine u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu 1971. godine. Usvojen je međunarodni naziv Rom (što na romskom znači čovek) za sve pripadnike ove nacionalne zajednice, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem” (što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”) čiji tekst opisuje stradanje Roma i Romkinja tokom Drugog svetskog rata.