Južni Banat   Kovin  

Na teritoriji opštine Kovin počela prolećna setva suncokreta

Optimalan rok za setvu suncokreta na poljima je kraj marta i početak aprila, kažu stručnjaci. U tom periodu temperatura setvenog sloja zemljišta prelazi 8 stepeni, što je uz dovoljnu količinu vlage, neophodno za nicanje ove uljarice.
Na teritoriji opštine Kovin počela prolećna setva suncokreta

FOTO: Piqsels

Mladi poljoprivrednici braća Miloš i Milan Markov iz Bavaništa obrađuju 140 hektara zemlje, a ove godine sejaće suncokret na 45 hektara, a kako kaže zadovoljan je prošlogodišnjim rodom i otkupnom cenom.

- Kako je krenula prošla sezona mislili smo da će biti totalna katastrofa. Na kraju je jedna kiša izvukla sve, a dobra cena je dodatno popravila, tako da sam baš bio zadovoljan.  Krećemo sezonu setvom, najvažnijim poslom. Kako poseješ tako žanješ. Povećali smo površine pod suncokretom, ne zbog više cene, nego zato što radimo plodored. Stručnjaci kažu da na četvrtu godinu treba da se seje, a na mojim parcelama je to na tri godine. Radimo tropolj, odnosno tri useva radimo: pšenicu, kukuruz i suncokret. Tako stalno okrećemo, svaka treća godina je suncokret na mojim njivama, kaže Milan Markov.

Markov dodaje i da je za uspeh u poljoprivrednoj proizvodnji neophodna dobra mehanizacija, zbog čega svake godine izdvaja značajan deo prihoda za kupovinu novih poljoprivrednih mašina, a za njihovu nabavku aplicirao je i na konkursima Pokrajine i Republike.

- Uzeli smo novu mašinu, auto-pilota, nastojimo da obezbedimo sve što je potrebno kako bismo što lakše obrađivali zemlju. Kupio sam i novu prskalicu, nov kembridž valjak, imam šest traktora. Za nabavku novih mašina konkurisao sam i na pokrajinskom i na republičkom konkursu. Poslednji put sam konkurisao 2015. godine za sredstva i tada sam ih i dobio za sejalicu za žito i za rasipač, kaže Milan Markov.

Nakon setve i prskanja suncokreta, Markov će početi sa setvom kukuruza. Kukuruz će zasejati na 45 ha. Pod pšenicom mu je 40 ha, a ostatak pod lucerkom.