Južni Banat   Kultura   Pančevo   Najvažnije  

U utorak predstavljanje romana “Apis i Aleksandar” u Gradskoj biblioteci

Na književnoj večeri u utorak, 19. aprila u 19 časova u Gradskoj biblioteci u Pančevu biće predstavljen Roman “Apis i Aleksandar” Nenada Novaka Stefanovića.
U utorak predstavljanje romana “Apis i Aleksandar” u Gradskoj biblioteci

FOTO: Pixels

Priča romana je o kralju i zavereniku, o Kainu i Avelju srpske politike.

Osim Nenada Novaka Stefanovića, autora ovog istorijskog romana, u programu će učestvovati i glumica Milena Predić i književnici Vule Žurić i Gordana Vlajić.

 

U svom romanu Stefanović govori o dvojici vršnjaka koji su obeležili modernu istoriju Srbije. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, ova knjiga otkriva koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

 

Pored dvojice protagonista, roman se posebno osvrće i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima.

 

Ovaj uzbudljivi roman ne samo da je pouzdani vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903. već i uveliko razbija ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.