Lepota i zdravlje  

Pet jutarnjih rituala za srećan i zdrav početak dana

Jutarnja rutina za zdrav život nešto je što bi trebalo usvojiti kako bismo imali dovoljno energije za ceo dan, ali i željenu težinu.
Pet jutarnjih rituala za srećan i zdrav početak dana

FOTO: Piqsels

Gledajući sve one zgodne žene koje nemaju problema sa naslagama na stomaku, uglavnom pomislimo kako su prave srećnice. Ipak, sreća je nešto što igra najmanju ulogu u celoj priči.

Ono što je njima pomoglo da imaju besprekorno ravan stomak jesu usvojene dobre navike i čvrsto pridržavanje.

Ovo je pet navika koje možete da primenite svakog jutra kako biste imali ravan stomak, po savetima nutricionista.

Pijte puno vode
Jedan od najlakših jutarnjih rituala je ispijanje najmanje 300 mililitara vode čim ustanete. Hladna voda ubrzaće metabolizam odmah nakon konzumiranja, pokrenuće vaš sistem za varenje i rehidriraće vas nakon noći. Možete popiti i biljni čaj koji je pun antioksidanata i sadrži veoma malo kofeina koji će ubrzati metabolizam.

Doručkujte proteine
Odaberite kvalitetnu hranu bogatu proteinima, koja će regulisati šećer u krvi tokom jutra i držati vas sitim nekoliko sati. Varenje proteina zapravo će potrošiti više kalorija nego ako doručkujete hranu bogatu ugljenim hidratima.

“Grickajte” hranu bogatu vlaknima
Vlakna suzbijaju apetit što znači da ćete duže biti siti. Potražite hleb od celog zrna, razne semenke zgodne za grickanje, ali i sveže voće.

Kofein je dobar u malim količinama
Nemojte preterivati sa kafom, ali od male količine kofeina ćete se brže razbuditi i vi, i vaš sistem za varenje. Kofein kao stimulans ubrzava varenje masti, što pomaže ako želite da izgubite koji kilogram.

Odložite konzumiranje šećera
Slatko pecivo ili veoma zaslađeni napici nisu dobar izbor za jutro, što verovatno znate i sami. Ako dan počnemo nečim slatkim, činiće nam se da tokom ostatka dana nismo jeli “kako bi trebalo”.

Ako ujutru pojedete nešto slatko, ugljeni hidrati će dovesti do većeg lučenja insulina. Taj hormon će nam probuditi apetit i “zahtevati” još šećera tokom dana. Barem ujutru birajte zdravije opcije, a ako baš želite nešto slatko, počastite se tokom popodneva.