Najvažnije  

Federalni sud obrazložio: Đoković nije prekršio zakon, ali …

Federalni sud obrazložio: Đoković nije prekršio zakon, ali …

FOTO: Twitter/NĐ

Federalni sud Australije konačno je objavio razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.

Đoković je na drugom suđenju samo saznao konačnu odluku tročlanog veća koji je predsedavao  Džejms Alsop. U međuvremenu su saopšteni svi detalje suđenja i detaljno je obrazložena konačna odluka.

Ključna reč u celom tom saopštenju jeste da "ministar bude zadovoljan određenim stvarima", odnosno ne činjenica da Đoković predstavlja rizik po zdravlje ili bezbednost australijske zajednice već je pitanje da li je ministar bio zadovoljan da njegovo prisustvo predstavlja ili može biti rizik.

- Ministru je bilo jasno da je Đoković odlučio da se ne vakciniše i mogao je da zaključi da će javnost gledati na to da je njegov stav protiv vakcinacije. Svetska zvezda bi onda mogla da utiče na mladu populaciju da ga oponašaju i podstakne ih da se ne vakcinišu. Dalje, postoje dokazi da je Đoković zanemario mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao aktivnostima iako je bio kovid pozitivan. Ministar je bio svestan činjenice da bi došlo do nemira u zajednici ako Đoković ostane. I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovde i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti vakcinanli pokret racionalan - objasnio je Federalni sud.

Pojavila i vest da će Đoković tužiti Vladu Australije i tražiti odštetu od 3,8 miliona evra zbog lošeg tretmana.